Ga naar de inhoud

Entreegebied werelderfgoed Kinderdijk op de schop

Het entreegebied van het werelderfgoed in Kinderdijk gaat de komende jaren grondig op de schop. Nu is het nog een onoverzichtelijk, onveilig en ronduit lelijk gebied, waar de honderdduizenden bezoekers per jaar vaak moeilijk hun weg kunnen vinden.

Op drukke dagen leidt dat regelmatig tot opstoppingen en onveilige situaties op de smalle Lekdijk en tot overlast in het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk zelf. Samen met bewoners, ondernemers, overheden en andere partners is door bureau SVP en met landschapsarchitect BoschSlabbers een stedenbouwkundige visie ontwikkeld.

Het college van burgemeester en wethouders van Molenlanden legt de visie en het begin van de volgende fase voor ter goedkeuring aan de op 16 maart nieuw te kiezen gemeenteraad. Die zal zich naar verwachting begin april over het voorstel buigen.

Authentiek, veilig en leefbaar

“Als het entreegebied volgens de voorstellen uit de visie wordt ontwikkeld, krijgt het de uitstraling die past bij de status van een van bekendste UNESCO Werelderfgoederen ter wereld”, zegt verantwoordelijk wethouder Arco Bikker (Werelderfgoed Kinderdijk, Ruimtelijke Ordening).

Zijns inziens doen de aanpassingen recht aan de authenticiteit en versterken zij de kwaliteit van het eeuwenoude, typisch Hollandse werklandschap.

“In het molengebied wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Het is een leefgebied met een ziel, geen afgesloten attractiepark. Vanaf de steiger van de waterbus tot aan het in 2019 geopende nieuwe bezoekerscentrum ontstaat een overzichtelijk en aantrekkelijk groengebied, waar toeristen als vanzelf hun weg het molengebied in kunnen vinden. Dorp en molengebied worden natuurlijker met elkaar verbonden, zodat het dorp kan blijven profiteren van het toerisme”.

Sloop Windkracht 4

Het zicht op het molengebied, nu nog belemmerd door gebouw Windkracht 4 dat daar in de jaren ’90 is neergezet, wordt door sloop van dat gebouw hersteld.

Tussen beide historische Waardhuizen ontstaat een open, overzichtelijk en aantrekkelijk ontvangstgebied. Wandelaars en fietsers zullen straks veiliger kunnen oversteken en de toegang tot het gebied wordt geschikt gemaakt voor mensen met een beperking. Fietsers en wandelaars krijgen een gescheiden ingang.

Bovendien komt er een ruimere steiger voor de waterbus, met twee bruggen. Een van die bruggen sluit aan op de Middelkade, die recht doorgetrokken wordt richting de dijk. Daarmee worden de eeuwenoude landschapslijnen, die bij de aanleg van de nieuwe spuisluis in de jaren ’90 zijn verdwenen, in oude luister hersteld.

Planning en financiering

Na besluitvorming door de gemeenteraad, begint de verdere uitwerking, waarna naar verwachting in januari 2024 de uitvoering ter hand kan worden genomen.

Een en ander is sterk afhankelijk van financiering. De berekende kosten belopen 18 tot 20 miljoen euro, waarvoor lokaal, regionaal, landelijk en Europees dekking wordt gezocht.

Wethouder Bikker: “We vragen de nieuwe gemeente0raad nu om de stedenbouwkundige visie vast te stellen en goedkeuring te geven voor het uitwerken van een uitvoeringsprogramma. Dat bevat een gedetailleerde businesscase per (deel)project, waarmee pas een begin wordt gemaakt als de raad de financiering heeft goedgekeurd”. www.kinderdijk2030.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.