Erfgoed Deal: eerste ronde aanvragen van start

Gemeenten en provincies kunnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nog tot 1 december 2019 projecten aanmelden voor de zogenoemde Erfgoed Deal. De uitkering is bestemd voor projecten die laten zien hoe erfgoed kan bijdragen aan actuele ruimtelijke ontwikkelingen, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, stedelijke groei en krimp.

Tot en met 2022 zijn er in totaal zeven rondes om met de Erfgoed Deal mee te doen (twee keer per jaar).

Procedure aanvraag

Na aanmelding ontvangt een provincie of gemeente een uitnodiging voor een pitch in december. Daarna wordt het project beoordeeld en voorgelegd in een uitvoeringsprogramma aan de stuurgroep Erfgoed Deal.

In het voorjaar volgt al dan niet toekenning met een geldelijke uitkering in een gemeente – of provinciefonds.

Inhoud

De Erfgoed Deal is aangekondigd in de beleidsbrief Erfgoed Telt van de regering. In deze brief benadrukt het kabinet Rutte III het belang van erfgoed en ontwerp in de leefomgeving.

De ambitie om dit belang te versterken, is samen met een aantal partners verder uitgewerkt tot de Erfgoed Deal, die op 21 februari 2019 door de gezamenlijke partners is ondertekend.

Meer hierover in het nieuwsbericht ‘40 miljoen euro voor erfgoed in leefomgeving van de toekomst‘.

Programmabureau

Sinds 1 september is het programmabureau Erfgoed Deal operationeel. Het bureau, gevestigd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), voert de komende jaren de Erfgoed Deal uit.

Voor vragen, mail naar erfgoeddeal@cultureelerfgoed.nl. Begin 2020 is alle informatie terug te vinden op www.erfgoeddeal.nl, deze website is nu nog in aanbouw.

Foto: Boerderij met zonnepanelen omgeven door windmolens van een windmolenpark in Zeewolde (foto Siebe Swart).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.