Ga naar de inhoud

ErfgoedApp opent haar tweemiljoenste verhaal

Een gebruiker heeft vanochtend (donderdag 6 april) het tweemiljoenste verhaal geopend in de ErfgoedApp, een product van FARO, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed. Het record illustreert de populariteit en de kwaliteit van (de inhoud van) de gratis app.

Een ‘verhaal’ is wanneer een gebruiker op een plek iets opent of als hij staat voor een werk in een museum en dat scant. Een verhaal kan ook een foto met tekst zijn, maar ook een audiovisueel (geluidsfragment, video) of 3D-rendering. Sommige verhalen bestaan uit meer dan tien scènes.

Steeds populairder

De ErfgoedApp is in Vlaanderen indertijd ontwikkeld om collecties op laagdrempelige en interactieve manier te ontdekken in musea, archieven en erfgoedbibliotheken.

Sinds de lancering in 2015 is de app almaar populairder geworden, zowel bij publiek als organisaties in de erfgoedsector. Zo zijn er ook talloze wandeltochten en fietsroutes die erfgoedplekken met elkaar verbinden.

“Met de app wilden we informatie en verhalen bij erfgoed op locatie brengen. Zo willen we erfgoedorganisaties aansporen digitaal aanbod te ontwikkelen”, verklaart Bram Wiercx, projectmanager van de ErfgoedApp. “Daarin zijn we geslaagd. De app komt tegemoet aan een reële behoefte binnen de sector”.

Augmented reality

Publiek heeft op de ErfgoedApp keuze uit een enorm aanbod. Erfgoedorganisaties kunnen zelf niet alleen klassieke rondleidingen en audiogidsen aanbieden, ook videomateriaal, doe-vragen en spelvormen zijn opgenomen.

Zelfs de inzet van augmented reality is mogelijk. Dat betekent dat erfgoedorganisaties hun kunstwerken, beelden en artefacten interactief kunnen inzetten in rondleidingen. Deze functie wordt onder meer gebruikt door Doof Vlaanderen, die VGT-vriendelijke tours ontwikkelde. Daarmee kunnen doven en slechthorenden cultureel erfgoed ontdekken aan de hand van een gebarentaaltolk en visiotours.

Meer inclusie

Op andere vlakken zet FARO eveneens in op toegankelijkheid en inclusie. Zo zijn er tours die duidelijke geluidsopnames voor slechtzienden bieden, net als samenwerkingen met organisaties die maatschappelijke problemen en uitdagingen aankaarten, zoals projecten over armoede, herinneringswandelingen en andere reminiscentie-initiatieven.

Erfgoeddag

Ook op de aanstaande Erfgoeddag, op zondag 23 april, maken in Vlaanderen heel wat erfgoedorganisaties gebruik van de ErfgoedApp. Olga Van Oost, algemeen directeur van FARO: “Dankzij de app kan publiek op een laagdrempelige manier meer informatie en verhalen over erfgoed ontdekken. Hierdoor verhogen we het draagvlak voor erfgoed in de samenleving en zorgen we ervoor dat we het erfgoed kunnen doorgeven aan toekomstige generaties”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.