Ga naar de inhoud

Erfgoeddag Vlaanderen en Brussel maakt school

De Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel maakt school. Dit jaar staan liefst 1.100 gratis activiteiten op het programma, een record. Het publieksmoment is op zondag 24 april, maar ook de week erna doen flink wat onderwijsinstellingen mee.

De Erfgoeddag is na de geannuleerde versie 2020 en de coronaproof editie 2021 (thema De Nacht) dus helemaal terug.

Met in de hoofdrol archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen, musea en tal van andere erfgoedorganisaties. Samen bieden de deelnemers niet alleen een kwaliteitsvol programma, maar ze zoeken nadrukkelijk ook het experiment op.

Blikvanger

Blikvanger van Erfgoeddag 2022 is het ‘schools erfgoed’: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien binnen de context van de school. Met lesdemonstraties, workshops en wandelingen langs schoolerfgoed. Maar ook met escape rooms en (familievriendelijke) rondleidingen achter de schermen.

Programma 24 april

Het volledige aanbod op zondag 24 april is te ontdekken via www.erfgoeddag.be. Elke activiteit heeft een link met onderwijs/schoolerfgoed. Voor sommige moet vooraf gereserveerd worden. Bij de talrijke onderdelen voor het hele gezin staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is bedoeld.

Erfgoeddag-week

Het thema van Erfgoeddag 2022 beoogt het onderwijs van nu voor het voetlicht te brengen. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april houdt de cultureel-erfgoedsector daarom een Erfgoeddag-week, bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs.

Scholieren kunnen gedurende die vijf dagen proeven van cultureel erfgoed. Want, verklaart de organisatie, kinderen en jongeren schrijven nu geschiedenis, zij zijn de erfgoedmakers en -zorgers van morgen. Tijdens de week geven erfgoedwerkers les als ‘Erfgoedklasbakken’. Ze nemen in scholen een (les)uur over van leerkrachten. Daarnaast worden klassen als vips gratis ontvangen in archief, museum of erfgoedbibliotheek. Leerkrachten kunnen door het aanbod grasduinen op Cultuurkuur.be.

Al 22 jaar

De cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel houdt op de eerste zondag na de paasvakantie al 22 jaar een toonmoment. Doel is de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk mensen.

Dankzij de wisselende jaarthema’s ontstaan telkens opnieuw samenwerkingen tussen erfgoedorganisaties en andere partners en sectoren. Dat maakt het evenement tot een blijvende publiekslieveling.

Erfgoeddag wordt weleens verward met Open Monumentendag. De focus van die manifestatie in september ligt in België echter veeleer op onroerend (= niet-verplaatsbaar) erfgoed: gebouwen en landschappen.

FARO, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed, coördineert en faciliteert het geheel.

Data

Erfgoeddag 2022, Erfgoeddag maakt school, is op zondag 24 april, van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het volledige programma staat op www.erfgoeddag.be.

De Erfgoeddag-week, met Erfgoedklasbakken (die in lagere en secundaire scholen les geven over erfgoed, in een brede waaier aan lessen) en vip-bezoeken is van maandag 25 april tot en met vrijdag 29 april in scholen in heel Vlaanderen en Brussel. Die activiteiten zijn niet toegankelijk voor publiek. Aanbod via www.cultuurkuur.be

Foto: De Cultuurbibliotheek Brugge heeft bijzondere aandacht voor de klassieke oudheid, cartografie en historische strips. Ook is zij een erfgoedbibliotheek, met een collectie van 2.300 oude drukken en een afdeling onderwijskundig archief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.