Ga naar de inhoud

Eurodedag 2018: Thuis in Europa

Op zondag 2 september vindt in het Zuid-Limburgse Kerkrade en grensgemeente Herzogenrath (Duitsland) een bijzondere Open Monumentendag Special plaats: Eurodedag 2018: Thuis in Europa.

Op deze dag viert het gebied Eurode het vervagen van de landsgrenzen, en wordt stilgestaan bij de bijzondere geschiedenis die deze plaatsen bindt. De Historische Driehoek bestaande uit abdijcomplex Rolduc, de Baalsbruggermolen en Burg Rode vormt het monumentale middelpunt van de special.

Zeven eeuwen geschiedenis

Het woord Eurode is samengesteld uit Europa en Rode, afkomstig van het land van ’s Hertogenrode zoals de streek vroeger werd genoemd.

Kerkrade en Herzogenrath vormden gedurende zeven eeuwen een hechte streek met hetzelfde dialect, dezelfde cultuur, veel familiaire betrekkingen en sociale contacten. Er zijn weinig grenssteden die zo met elkaar vergroeid zijn. Het Congres van Wenen doorbrak in 1815 abrupt deze gezamenlijke geschiedenis door het vaststellen van nieuwe Europese grenzen: de Nieuwstraat alias Neustrasse die door zowel Kerkrade als Herzogenrath loopt, werd in tweeën gespleten. Eind 20e eeuw haalden de stadsbesturen de onderlinge banden opnieuw aan.

Uniek middeleeuws erfgoed

Het middeleeuwse erfgoed in Eurode vormt een uniek geheel, omdat het een uitstekend beeld geeft van de organisatie van de middeleeuwse samenleving.

Op Burg Rode zetelde de rechterlijke macht, Abdij Rolduc vormde de uitvalsbasis voor de ontwikkeling van het katholicisme en was de bakermat voor de mijnbouw, de Baalsbruggermolen ten slotte speelde een sleutelrol bij de voedselvoorziening van de streek.

Op Eurodedag 2018: Thuis in Europa openen alle drie de monumenten hun deuren gratis voor het publiek. Ook de Marienkirche in Herzogenrath en het Eurode Business Center zijn te bezoeken. In dit laatste pand, een bedrijfsverzamelgebouw waar de landsgrens dwars doorheen loopt, wordt de moderne gezamenlijke geschiedenis van Eurode getoond.

Boemeltrein en huifkar

Speciaal voor liefhebbers, maar ook voor kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn, rijden een boemeltrein en een huifkar tussen de verschillende locaties heen en weer.

De monumenten zijn een bezoek meer dan waard. Het imposante Rolduc is het oudste klooster van Nederland en het grootste aaneengesloten complex van Europa. Het abdijcomplex behoort tot de UNESCO-lijst van de 100 belangrijkste monumenten van ons land. De Baalsbruggermolen heeft een idyllische ligging aan rivier de Worm, en Burg Rode is niet alleen interessant dankzij de schoonheid van de burcht, maar ook vanwege de beruchte geschiedenis van de gevangenis. Op alle locaties worden bovendien tal van activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen.

Meer over deze Open Monumentendag Special op www.openmonumentendag.nl/eurodedag-2018/.

Foto: Abdijcomplex Rolduc, Kerkrade.