Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bron van macht en invloed, plek van plezier en verpozen

25 april @ 11:00 - 15 september @ 17:00

Kasteel Duivenvoorde

Nieuwe tentoonstelling vanaf 25 april: Buiten op Landgoed Duivenvoorde

Vanaf 25 april presenteren Kasteel en Landgoed Duivenvoorde een nieuwe tentoonstelling: Buiten op Landgoed Duivenvoorde. De tentoonstelling is niet alleen binnen maar ook buiten het kasteel te zien. In het kasteel wordt een zeer bijzondere collectie kaarten en tekeningen van tuinontwerpen getoond, buiten op het landgoed zijn van allerlei activiteiten die het historische verhaal van de tuinen en het landgoed vertellen. In het kasteel ervaart de bezoeker de ontwikkeling van deze bijzondere tuinen, het gebruik ervan door de familie en het vele (personeels)werk dat erachter schuil ging, aan de hand van foto’s, jurken, schetsboeken en bijna honderd andere persoonlijke objecten uit de familiecollectie die nooit eerder aan het publiek zijn getoond.

Jachtgronden
Het kasteel bezit een bijzondere collectie kaarten en ontwerptekeningen van de tuinen zoals die in de loop van de eeuwen ontstonden en werden vastgelegd óf niet verder kwamen dan de ontwerptafel. Deze collectie kaarten geven een unieke inkijk in de ontwikkeling van Duivenvoorde als historische buitenplaats. Ooit werd het ruim 550 ha (tegenwoordig 270 ha) grote landgoed met donjon (middeleeuwse verstrekte woontoren) door de familie Van Wassenaer gekocht als jachtgronden, in de eeuwen die volgden ontwikkelde het tot een ware buitenplaats met het kasteel en de tuinen als centrum en het landgoed als buitenste ring daaromheen.

Buitenspel
Verpozen op het landgoed betekende voor de familie ook buitenspel en hier wordt zowel binnen als buiten het kasteel aandacht aan besteed. Achter het huis van de jachtopziener lag de kegelbaan. De oude kegels en ballen uit 1850 zijn in de tentoonstelling te zien. Duivenvoorde was één van de eerste landgoederen met een verharde tennisbaan. In het wandelpark is de oude plaats van deze tennisbaan gemarkeerd, binnen zijn er allerlei objecten te zien die herinneren aan dit bijzondere verhaal, zoals het racket en de tennisbroek van de baron uit 1915. In het wandelpark zijn meer oude elementen te vinden, zoals de oude hekken van de hondenkennel, de plek waar de honden van de jachtopziener verbleven en de drie originele rijtuigen waarmee de familie op zomerse dagen over het landgoed toerde.

Vleermuis-spotten
De tentoonstelling binnen wordt omlijst met een heel aantal ‘groene’ buitenactiviteiten, zoals vogel- en vleermuis-spotten, seizoenswandelingen met de landgoedopzichter, historische tuinrondleidingen en drie bijzondere lezingen. Daarnaast zijn in het wandelpark met steun van de Provincie Zuid-Holland vijf nieuwe informatiepanelen geplaatst met verhalen op de plek waar deze zich vroeger hebben afgespeeld. De bezoeker ontdekt meer over de rijtuigen, de spoorweg en het privé treinstationnetje van de jonkheer, het paardenkerkhof, het vroegere ‘windrecht’ en het bijzondere botenhuis. Daarnaast zijn in de Kasteel- en Landgoedwinkel drie wandelingen te koop die de bezoeker over het hele landgoed voeren, onder andere met de speciale Oranje-wandeling. Franse en Engelse tuinen Als buitenplaats waren tuinen, landgoed en kasteel voor de familie op Duivenvoorde onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familie gebruikte het landgoed om te verpozen, de tuinen leverden het voedsel voor de kasteelkeuken, de aan- en verkoop van land zorgde voor pachtinkomsten en voor de bewoners van Duivenvoorde was de regio een bron van macht en invloed. De tuinen rondom het kasteel veranderden met de smaak van de eigenaren. In het midden van de 18de eeuw waren dat formele, Franse tuinen, vergelijkbaar met de symmetrische tuinen van Versailles, waarvan nog bijzondere ontwerptekeningen overgebleven zijn. In de 19de eeuw werden deze door de beroemde tuinarchitect Zocher omgevormd tot romantische Engelse tuinen in landschapsstijl. In 2015 is het wandelpark onder leiding van Michael van Gessel geheel gerestaureerd.

Grasmaaier
Het tuinpersoneel onderhield, onder leiding van de tuinbaas, het landgoed en de tuinen, maar moest het ook in geval van brand beschermen. Kasteelheer Hendricus Adolphus Steengracht (1836-1912) was trouw bezoeker van landbouwtentoonstellingen en hij ging, wat betreft tuinmaterieel, met zijn tijd mee: hij kocht voor zijn tuinbaas de eerste gemotoriseerde grasmaaier. De grasmaaier is er helaas niet meer, de rekeningen en het verhaal nog wel.
De tentoonstelling Buiten op Landgoed Duivenvoorde is vanaf 25 april tot en met 15 september 2024 te bezoeken.

Gegevens

Begin:
25 april @ 11:00
Einde:
15 september @ 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Landgoed Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
Voorschoten, 2252 AK
+ Google Maps
Telefoon
06 22 978 444
Bekijk de site van Locatie