Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag Gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen @ Slot Zuylen

29 september 2023 @ 00:00

€ 80
Slot Zuylen

Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, en de stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) organiseren op donderdag 5 oktober in Zuilen een studiedag over gedenkwaardig erfgoed op buitenplaatsen.

sKBL en Terebinth vragen daarmee aandacht voor een onderdeel van onze funeraire cultuur dat nog niet iedereen kent: de geschiedenis van grafmonumenten op het landgoed. Die monumenten zijn tegenwoordig vaak particulier bezit; het kan gaan om een hele begraafplaats of om een enkele privé-grafkelder van de landeigenaar.

Slot en begraafplaats van Zuylen
Deze themadag vindt niet voor niets plaats in Oud-Zuilen. Willem René van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuilen en Westbroek (en de broer van de schrijfster Belle van Zuylen), was een funeraire pionier: hij was een van de eersten in Nederland die braken met de traditie van het begraven in de kerk en een zogenaamde ‘buitenbegraafplaats’ lieten aanleggen. Op 18 maart 1782 werd de begraafplaats in Oud-Zuilen in gebruik genomen. Tweehonderdvijftig jaar later heeft diezelfde pioniersgeest ruimte geschapen voor een natuurbegraafplaats.

Van grafkelder naar natuurbegraafplaats
Het ochtendprogramma van deze studiedag bestaat uit drie presentaties die stilstaan bij verleden en toekomst van de begrafenis- en rouwcultuur op landgoederen. Cultuurhistoricus Wim Cappers gaat in op de funeraire cultuur op landgoederen sinds de negentiende eeuw. Bert Speulman, mededirecteur van Natuurbegraafplaatsen van Waarde, houdt een presentatie over de komst van natuurbegraafplaatsen op landgoederen en buitenplaatsen. Derde spreker is taxateur Anita van Veenendaal: zij vertelt over de waarde van rouwjuwelen in verband met de rouwetiquette, naar aanleiding van de collectie rouwjuwelen van Slot Zuylen.
Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan Slot Zuylen en de buitenbegraafplaats Oud-Zuilen. De familiebegraafplaats met het grafmonument van Van Tuyll van Serooskerken en de natuurbegraafplaats maken deel uit van het bezoek. Speciaal voor de deelnemers van deze studiedag worden de rouwjuwelen tijdelijk in het Slot op zaal gepresenteerd.

Voor wie? Voor donateurs en vrienden van stichting Terebinth en sKBL, de vrijwilligers van Slot Zuylen en overige geïnteresseerden. Deelnamekosten: € 65,- p.p. voor vrienden, donateurs; overige deelnemers betalen € 80,- p.p.

Plaats en tijd: 10.00-17.00 uur, Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen.

Aanmelding (z.s.m.) en programma-informatie: zie https://www.skbl.nl/themadag-gedenkwaardig-erfgoed-op-buitenplaatsen/

Foto: De grafkelder van de familie Van Tuyll van Serooskerken (foto Bartho Hendriksen)

Gegevens

Datum:
29 september 2023
Tijd:
00:00
Kosten:
€ 80
Evenement Categorie:

Organisator

Yvonne Molenaar
Telefoon
06-27256221
E-mail
ymolenaar@skbl.nl

Locatie

Slot Zuylen
Tournooiveld 1
Oud-Zuilen, 3611 AS
+ Google Maps
Telefoon
06-27256221