Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Werk Nico Koster te zien op Buitenplaats Doornburgh

3 mei @ 10:00 - 30 juni @ 17:00

€ 7,50
erfgoedagenda

Van 3 mei t/m 30 juni zijn meer dan 150 zorgvuldig geselecteerde werken van deze Nederlandse fotograaf te zien én te koop op Buitenplaats Doornburgh

Nico Koster (1940) is een Nederlandse fotograaf met een rijk oevre. Hij reisde met kunstschilder Corneille naar Cuba, vereeuwigde het wereldberoemde ‘Bed-in for Peace’-moment van John Lennon en Yoko Ono en was als persfotograaf ooggetuige van vele onstuimige en onvergetelijke actualiteiten op het gebied van sport, politiek, kunst, royalty  en meer. Koster startte zijn carrière bij De Telegraaf, waar hij van 1963 tot 1988 werkte. In 1975 werd zijn reportage van de bezetting van het Indonesische Consulaat in Amsterdam tweede bij de World Press Photo, categorie Nieuws. In 1983 won hij de Zilveren Camera.  Na zijn werk bij De Telegraaf opende Koster een eigen galerie,  Jaski Gallery, gespecialiseerd in de werken van de CoBrA-beweging.

Kunstenaars en actualiteiten
Bekijk de wereld door de lens van Nico Koster. In deze expositie treed je in de voetsporen van de fotograaf en ontdek je talrijke beelden die tot de vaderlandse geschiedenis behoren, én daarbuiten. Amsterdam, Nederland, de wereld: Nico Koster zorgde met zijn camera, geheugenkaarten, polaroid-filmpacks, en feilloze blik, voor magie. In deze expositie komen thematisch alle facetten van zijn oeuvre voorbij: werk uit zijn periode bij de Telegraaf, series uit zijn tijd met de avant-gardistische CoBrA-groep, maar ook is er meer experimenteel werk van Koster te zien.

Highlights
In deze ruime selectie beelden kunnen de highlights uit zijn levenswerk niet ontbreken. Zo zat hij in 1969 dagenlang aan het bed van John Lennon en Yoko Ono, die tijdens hun huwelijksreis in het Amsterdamse Hilton vanuit bed protesteerden tégen de oorlog in Vietnam en vóór de vrede. Deze beelden ging de hele wereld over. Ook fotografeerde hij David Bowie in het Amstel Hotel in 1972, en portretteerde hij vele bekende iconen uit de Nederlandse kunstenaars- en schrijverswereld, zoals Lucebert, Anton Heyboer, Karel Appel, Carel Willink, en Willem de Koning. Ook belangrijkse momenten in de Amsterdamse geschiedenis zijn door Koster vereeuwigd, het ontstaan van Blijburg, de ‘krakersrellen’ in 1982, SAIL Amsterdam, en meer.

Leeg klooster als canvas
De werken van Koster krijgen een plek in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh, vlakbij Utrecht. Het klooster, in de jaren ’60 gebouwd voor de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf, is ontworpen door architect Jan de Jong en ademt de stijl van architectuurstroming de Bossche School. De serene zalen en gangen van deze plek vormen een prachtig canvas voor de kleurrijke, grillige, chaotische en eerlijke portretten van mens en maatschappij.

Openingstijden
Woensdag – zondag: 10:00 -17:00
Ticketprijs: € 7,50
NB: het gehele klooster is in combinatie met een ticket voor de expositie te bezoeken
Kijk voor meer info op www.buitenplaatsdoornburgh.nl/vanappeltotyoko/

Alle werken die te zien zijn tijdens de expositie kunnen worden gekocht. De werken zijn ingelijst, voorzien van diepdruk-stempel, en gesigneerd door Koster. Informeer bij de aanwezige medewerker van Buitenplaats Doornburgh naar de mogelijkheden.

Gegevens

Begin:
3 mei @ 10:00
Einde:
30 juni @ 17:00
Kosten:
€ 7,50
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Buitenplaas Doonburgh
Diependaalsedijk 17
Maarssen, 3601 GH
+ Google Maps