Ga naar de inhoud

Extra geld voor onderzoek archeologische vondsten

Wat hebben de IJsselkogge, de Texelse jurk uit de Gouden Eeuw en vondsten in Oosterdalfsen met elkaar gemeen?

Naar al deze belangrijke archeologische vondsten wordt sinds 2016 verdiepend onderzoek gedaan, dat via de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Vanaf vandaag (vrijdag 1 december) is het weer mogelijk een voorstel in te dienen voor dergelijk verdiepend wetenschappelijk onderzoek naar archeologische vondsten van (inter)nationaal belang. In totaal is 250.000 euro beschikbaar.

Bij de implementatie van het Verdrag van Malta in de Nederlandse archeologiewetgeving is ervoor gekozen de verantwoordelijkheid voor archeologie te leggen bij gemeenten. Ook de afhandeling van  bijzondere vondsten valt daarmee onder verantwoordelijkheid van gemeenten en verloopt volgens het principe ‘de verstoorder betaalt’.

Mee naar aanleiding van een uitzonderlijke vondst in de gemeente Dalfsen in 2015, een grafveld uit de tijd van de Trechterbekercultuur, werden vraagtekens gezet of het hele onderzoek bij vondsten van (inter)nationaal belang door de initiatiefnemer betaald zou moeten worden. Met deze extra financiering creëert de rijksoverheid de mogelijkheid om, in aanvulling op het basisonderzoek, verder onderzoek te doen naar deze belangrijke vondsten.

Verloop aanvraagproces

Aanvragen kunnen vanaf heden tot 1 maart 2018 worden ingediend bij NWO door senior onderzoekers met een aanstelling bij een Nederlandse kennisinstelling, gemeente, regio, provincie, erkend archeologisch bedrijf of het Rijksmuseum van Oudheden. Daarmee wordt voorzien in een behoefte vanuit het archeologisch veld.

De NWO maakt in mei 2018 bekend welke aanvragen financiering ontvangen. Een commissie van deskundigen kijkt daarbij onder andere naar de mate waarin het gaat om een vondst van (inter)nationaal belang, de wetenschappelijke kwaliteit, de relevantie van het onderzoek, de haalbaarheid en de wijze waarop de vondsten gepresenteerd gaan worden.

Foto: Links een japon uit een Texels wrak en rechts een vergelijkbare japon uit de 1e helft van de 17de eeuw (bron: Museum Kaap Skil).