Ga naar de inhoud

Fortenstichting Liniebreed Ondernemen 10 jaar jong

De Stichting Liniebreed Ondernemen bestaat vandaag precies 10 jaar. De oprichtingsakte is op 6 april 2011 getekend. Om dat in tijden van corona te vieren ontvingen haar partners een traktatie thuis.

Verder is voor de gelegenheid een on- en offline linieproduct ontwikkeld: EXPEDITIE WATERLINIE, een gratis QR-code speurtocht met als beloning het bezoeken van 12 linielocaties in Nederland (te vinden op expeditiewaterlinie.nl).

Volgens directeur Juke van Niekerk hadden de oprichters van de stichting tien jaar geleden geen idee waar ze aan begonnen. “Maar we staan er nog steeds. Met steun en collegialiteit van fort- en linie-ondernemers, eigenaren, natuur beherende organisaties, waterschappen, vrijwilligers, provincies en gemeenten. Met vallen en opstaan, met passie en enthousiasme voor het unieke erfgoed en dankzij en ondanks vele liniefluctuaties”.

Behoud door gebruik

Forten en waterlinies staan volop in de belangstelling. Restauraties, nieuwe vormen van gebruik en innovaties op het gebied van duurzaamheid gaan hand in hand met een groeiende toestroom van mensen die genieten van het fascinerende erfgoed.

De Stichting Liniebreed Ondernemen is destijds van de grond getild om alle initiatieven te bundelen. “Leidend was en is”, aldus Van Niekerk, “de overtuiging dat historisch erfgoed alleen valt te behouden als het wordt gebruikt”.

Stapelen en uitventen

Liniebreed promoot forten, (water)linies, vestingen en bunkers in Nederland, ondersteunt het ondernemerschap, verbindt allerhande linie-partijen, support vrijwilligers en adviseert ondernemers over een gezonde exploitatie of forten en andere linielocaties.

De organisatie, kantoor houdend op Fort Nieuwersluis, doet dit naar eigen zeggen op pragmatische wijze. Als spin in het web brengt zij zoveel mogelijk mensen en activiteiten bij elkaar, Liniebreed stapelt ze en vent ze uit. De stichting specialiseerde zich in het zichtbaar maken van erfgoedlijnen, met speciale aandacht voor verdedigingslinies.

Aftrap bij Nieuwe Hollandse Waterlinie

De basis van de Stichting Liniebreed Ondernemen ligt bij het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, inmiddels gerund op provinciaal niveau en in de race voor de status van UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Hierna volgden meer waterlinie-organisaties voor wie Liniebreed iets mocht betekenen. Ook de Atlantikwall en de Romeinse Limes wisten de organisatie te vinden. Een schenking van de BankGiro Loterij in 2020 was een belangrijke kroon op het werk en tevens erkenning voor de landelijke portee van de relatief jonge erfgoedorganisatie.

Online community

Met forten.nl, het magazine FORT!, het fortenfestival en tal van culturele activiteiten laat de stichting Nederlanders genieten van hun culturele erfgoed.

Van Niekerk: “Liniebreed heeft in zijn bestaan een echte fortencommunity tot stand gebracht voor inmiddels alle waterlinies die ons land ooit kende. 250 partijen – overheden, ondernemers, eigenaren, vrijwilligers en toeristische organisaties – zijn erbij aangesloten. Meer en meer publiek komt naar de forten. De wereld van waterlinies en ander militair erfgoed leeft als nooit tevoren. Het groeiende aanbod op forten.nl is illustratief voor deze ontwikkeling”.

EXPEDITIE WATERLINIE

Om haar tienjarig bestaan extra luister bij te zetten ontwikkelde Liniebreed als gezegd EXPEDITIE WATERLINIE, een gratis QR-code speurtocht met als beloning het bezoeken van 12 linielocaties in Nederland.

Het betreft een combinatie van actief bewegen en speuren in de buurt en het online bezoeken van 12 forten. Gratis posters en bingokaarten kunnen worden opgevraagd via expeditiewaterinie.nl. Via vijf vragen op de Bingokaart maken expeditieleden kans op een prijs, zoals toegangskaarten voor een fort.

“Het leuke is”, aldus een trotse Van Niekerk, “dat iedereen EXPEDITIE WATERLINIE op de eigen linielocatie, school (van kinderen of kleinkinderen) of in de eigen buurt kan lanceren. Een spel voor jong en oud waar on-en offline activiteiten hand in hand gaan en ook nog eens geheel coronaproof”.

Opzet

Het spel begint met een initiatiefnemer die de posters wil ophangen. Dat kan een buurtbewoner zijn, een vereniging, school, museum, fort, VVV of sportclub. Hiervoor kunnen gratis posters en bingokaarten opgevraagd worden.

De posters dienen goed zichtbaar te worden opgehangen, achter een raam, op de schutting of in de fortgang. De bingokaarten worden uitgedeeld aan de deelnemers, die (met een volwassene) op pad gaan op zoek naar posters. Zij scannen de QR-code en ontdekken welke forten erachter verstopt zitten. Zo kunnen kinderen twaalf forten in Nederland afstrepen op hun bingokaart en die digitaal bezoeken.

Informatie en uitdagingen

Van Niekerk: ”Bij ieder fort vinden kinderen informatie en uitdagingen. Ze leren spelenderwijs meer over forten en waterlinies en gaan actief aan de slag met een kleurplaat of puzzel. En via de vijf vragen op de Bingokaart, maken ze ook nog eens kans op een prijs, zoals toegangskaarten voor een fort. Elke speurneus die zijn antwoorden indient krijgt hoe dan ook zijn eigen diploma. Dus doe mee en lanceer ECPEDITIE WATERLINIE zelf op jouw linielocatie of in de school van je (klein)kind”. Ga naar expeditiewaterlinie.nl

De Stichting Liniebreed Ondernemen is aangesloten bij EFFORTS: de European Federation of Fortified Sites, die zich inzet voor behoud van historische verdedigingswerken in Europa.

Foto: Fort Nieuwersluis, thuishaven van de Stichting Liniebreed Ondernemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.