Ga naar de inhoud

GAK-gebouw Amsterdam nu beschermd monument

Het voormalige GAK-gebouw in Bos en Lommer is door het dagelijks bestuur van Amsterdam-West bestempeld tot gemeentelijk monument. Het voor het stadsdeel beeldbepalende complex is opgetrokken in de jaren 1957-1960. Bij oplevering was het één van de grootste en modernste kantoorgebouwen van Nederland.

Het GAK-gebouw, icoon uit de wederopbouwperiode, valt op door zijn zakelijke architectuur en de voor de bouwtijd moderne vliesgevels. Het ontwerp is van de Amsterdamse architecten Ben Merkelbach en Piet Elling. Op 20 maart 1964 werd het naastgelegen plantsoen geopend, ingericht naar ideeën van tuinarchitecte Mien Ruys, met daarin een beeldengalerij met pergola, vijver en beeldensokkels van de hand van architect H. Hartsukyer.

‘Kroon op het werk

De gemeente Amsterdam heeft de monumentale waarden van het complex al jaren in beeld. Toch kwam het tot voor kort niet tot bescherming. Toen het kantoor in 2005 leeg kwam te staan, werd zijn toekomst zelfs onzeker.

Erfgoedvereniging Heemschut heeft rond 2008 meerdere keren overleg gevoerd met de lokale overheid en het stadsdeel West over behoud van het GAK-gebouw. Na een respectvol ontworpen renovatie en herbestemming herbergt het complex sinds de jaren 2013-2015 honderden woonstudio’s bedoeld voor studenten en starters, zowel koop als huur. In het middendeel is thans Cityden gevestigd, dat hotelkamers en shortstay-appartementen verhuurt. Heemschut: “De aanwijzing tot monument is de kroon op het werk”.

Foto: Het voormalige GAK-gebouw in Bos en Lommer (foto De Westkrant).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.