Ga naar de inhoud

Geen dam in Gulpdal

Er komt geen dam in het Zuid-Limburgse Gulpdal. Dat hebben Staatsbosbeheer, de provincie Limburg, het Waterschap Limburg en de gemeente Gulpen-Wittem gisteren (woensdag 3 juni) bekendgemaakt.

Het idee van de dam ontstond meteen na een flashflood in het dorp Slenaken in 2012. Een korte maar zeer hevige regenbui veroorzaakte waterschade bij een handvol inwoners en ondernemers in Slenaken en aan een woning in het verder stroomafwaarts gelegen Beutenaken.

Beekdalbrede benadering

Staatsbosbeheer zag weinig heil in de dam. Omdat die niet te verenigen is met de status van het Gulpdal: Natura 2000-gebied én onderdeel van Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Staatsbosbeheer heeft van meet af aan gepleit voor een beekdalbrede benadering. Ofwel: kijk naar het hele Gulpdal, ook het Belgische deel. Beekdalbreed betekent van boven, vanaf de plateaus en hellingen, naar beneden, tot in het beekdal. Laat waar mogelijk de natuur haar werk doen, ter beperking van wateroverlast.

Provincie, Waterschap en gemeente Gulpen onderschrijven die benadering inmiddels. Insteek is om water zo lang mogelijk vast te houden, het vervolgens tijdelijk ergens te bergen en tenslotte meer geleidelijk af te voeren. Gezamenlijk hebben de vier organisaties de afgelopen jaren al maatregelen uitgevoerd, die bijdragen aan de waterveiligheid.

100.000 bomen en struiken geplant

Als concrete bijdrage aan het uitgangspunt om de natuur zijn werk te laten doen heeft Staatsbosbeheer zelf ruim 100.000 bomen en struiken geplant op 20 hectare verspreid in het gebied. Dat verhindert de directe afstroming van regenwater in de hellingen.

Deze waterremmende beplantingen in bosjes en in graften helpen verder goed om het water te laten infiltreren in de bodem. Een en ander draagt bij aan verlaging van de piekbelasting in de Gulp bij zware regenval en versterkt de belevingswaarde van dit vijf-sterrenlandschap.

Waterschap, Staatsbosbeheer en gemeente hebben voor de Gulp en haar oevers een beheer- en onderhoudsplan opgesteld, waarvan de eerste gezamenlijke schouw en uitvoering in september is voorzien. Ook de afwatering van de omliggende wegen wordt verbeterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.