Ga naar de inhoud

Geld voor aantrekken talent bij molenmakers

Het Cultuurfonds, de Nederlandse Vereniging van Molenmakers (NVVM) en De Hollandsche Molen hebben de handen ineen geslagen om molenmakers te stimuleren MBO-leerlingen in hun ambachtelijk bedrijf op te leiden. Daartoe is de regeling Stimulering Molenmakers-leerlingen in het leven geroepen.

Doel van de regeling, gefinancierd door Het Cultuurfonds, is het aantal leerlingen bij molenmakers te bevorderen door bedrijven een tegemoetkoming in de kosten aan te bieden. “Molenmakers zijn onmisbaar voor onderhoud en restauratie van molens”, weet Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen. “Er zijn simpelweg meer molenmakers nodig om de toekomst van het molenbehoud veilig te stellen. Leerlingen en hun begeleiders kosten echter geld. Wij zijn verheugd dat het Cultuurfonds heeft besloten die kosten te dekken”.

Bijzondere aandacht

Het restauratieambacht heeft de bijzondere aandacht van Het Cultuurfonds. “Wij vinden het belangrijk dat vakkennis op de nieuwe generatie wordt overgedragen en dat jongeren worden geënthousiasmeerd voor het restauratievak. Zo wordt gebouwd én blijft immaterieel erfgoed behouden voor de toekomst”, verklaart fondsdirecteur Cathelijne Broers.

Leerlingen komen van een bouw/restauratie gerelateerde opleiding en werken mee in een molenmakersbedrijf om tijdens hun opleiding ervaring op te doen. Een leerling moet immers alles nog leren, van het omgaan met gereedschap tot specifieke molenkennis. Dat vraagt begeleiding waardoor de leermeester minder aan zijn eigen werk toekomt. Via de regeling wordt een compensatie gegeven op deze noodzakelijke begeleidingskosten tijdens het eerste opleidingsjaar van de leerling.

Aanvragen van molenmakers-bedrijven die zijn aangesloten bij de NVVM zijn welkom bij het Molenfonds van De Hollandsche Molen. De criteria en het aanvraagformulier van de stimuleringsregeling zijn te vinden op deze pagina.

Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat kapitaal gaat naar circa 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat doet het fonds met steun van de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij en samen met donateurs, schenkers en partners.

De bijdrage voor de Stimuleringsregeling Molenmakersleerlingen is mede tot stand gekomen door de CultuurFondsen op Naam: Molenambachtfonds, Keg-Thate Fonds en het Kracht Fonds.

Nederlandse Vereniging van Molenmakers

De Nederlandse Vereniging Van Molenmakers (NVVM) bestaat ruim 40 jaar. De vereniging zoekt brede samenwerking met organisaties als De Hollandsche Molen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) om de continuïteit binnen het vakgebied te waarborgen. Ook veiligheid en het opleiden van leerlingen staat bij de NVVM hoog in het vaandel.

Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen zet zich inmiddels ruim een eeuw in voor behoud van monumentale wind- en watermolens. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens.

Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die vaak ook zijn te bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens daadwerkelijk kunnen draaien en malen. Vorig jaar ontving de vereniging het predicaat koninklijk.

Foto; De overdracht van vakkennis op de nieuwe generatie is ook bij molens belangrijk (foto Barbra Verbij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.