Ga naar de inhoud

Geld voor herstel daken boerderijen in ZH

De eigenaren van elf agrarische rijksmonumenten in Zuid-Holland krijgen dit jaar geld van de provincie voor herstel van het dak van hun boerderij. De vorig jaar in het leven geroepen Subsidieregeling Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten voorziet in een financiële bijdrage voor de kostbare ingreep.

Na de geslaagde lancering van de regeling waarbij al op de dag van openstelling het budget volledig uitgeput raakte, blijkt zij ook in 2024 een groot succes. Ondanks dat het beschikbare kapitaal substantieel was verhoogd (van 250.000 naar 400.000 euro), kwamen ook nu op de eerste dag zoveel aanvragen binnen dat het budget ruim werd overschreden.

Hoge kostenpost

Agrarische rijksmonumenten verkeren relatief vaak in slechte staat. Het onderhoud en op verantwoorde wijze herstellen van de enorme dakvlakken blijkt veelvuldig een kostenpost die veel eigenaren niet alleen kunnen dragen.

De subsidie in Zuid-Holland beloopt een bedrag tot 50 procent van de restauratiekosten, met een maximum van 50.000 euro. Hiermee kunnen eigenaren de rieten of pannen daken van hun waardevolle boerderijen herstellen en wordt de toekomst van het karakteristieke erfgoed gewaarborgd. Het provinciebestuur moest 11 aanvragers teleurstellen, zij kunnen in 2025 eventueel opnieuw een aanvraag indienen.

Zie ook  Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten.

Verspreid

De boerderijen die dit jaar een bijdrage krijgen, liggen verspreid over Zuid-Holland en wel in: Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn), Achthuizen (Goeree-Overflakkee), Bergambacht, Giessenburg (Molenlanden), Kwintsheul (Westland), Leiderdorp, Oud-Alblas (Alblasserdam), Rotterdam, Schipluiden (Midden-Delfland) en Wassenaar.

De regeling wordt in 2025 op 3 februari opnieuw opengesteld.

Proactief

Zuid-Holland zegt proactief in te zetten op behoud van rijksmonumenten. Daartoe onderhoudt de provincie contact met en adviseert ze eigenaren, kan kosteloos een beroep worden gedaan op de aanjager herbestemming rijksmonumenten en verstrekt ze subsidies voor restauratie en onderhoud.

Van 1 mei tot 1 juli 2024 kan bij herbestemming van een rijksmonument weer een aanvraag worden ingediend voor duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen. Zie daartoe  Rijksmonumenten restauratie en herbestemming, subsidie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.