Ga naar de inhoud

Geld voor inhaalbeweging digitale collectiedata

De Vlaamse minister van Cultuur kent in totaal 1.764.500 euro toe aan 16 cultureel-erfgoedprojecten voor de registratie van digitale collectiedata. De ondersteuning van deze inhaalbeweging geeft de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen extra mogelijkheden om gericht achterstanden weg te werken.

Zo kunnen organisaties digitale collectiedata inzetten als open data die zichtbaar en bruikbaar zijn. Bedoeling is ook om de visievorming rond dit thema bij cultureel-erfgoedorganisaties te versterken. De oproep kwam tot stand dankzij Europese steun vanuit het REACT-EU-programma.

Inspiratie

De vernieuwende impulsen rond open data en visievorming op het vlak van digitalisering uit de gekozen projecten kunnen bovendien inspirerend zijn voor andere cultureel-erfgoedorganisaties.

Implementatie van de recente uitwisselingsstandaard OSLO Cultureel Erfgoed is naar verwachting een belangrijk item bij de uitvoering van deze projecten, die lopen in 2022 en 2023.

Aanvragers kunnen in die periode rekenen op specifieke begeleiding van meemoo, het Vlaams instituut voor het archief. Ook bij de voorbereidingen van de aanvraagdossiers zorgde meemoo voor ondersteuning.

Het geld komt voor het grootste deel (1.687.500 euro) uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Een overzicht van de toegekende subsidies staat hier.

Collegagroep Digitale Collectieregistratie

De projectverantwoordelijken sluiten aan bij de collegagroep Digitale Collectieregistratie. Daar komen de geselecteerde organisaties in de loop van hun projecten samen.

De collegagroep staat open voor andere geïnteresseerde organisaties en waakt mee over de duurzaamheid van de resultaten van de projecten. Het forum dient om vorderingen te presenteren, feedback te geven en zichtbaarheid van de data te bevorderen.

Voor meer informatie over de collegagroep zie FARO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.