Ga naar de inhoud

Gelderlanders over Grenzen geeft grensoverschrijders een gezicht

Over Grenzen is het thema van de vijfde editie van het erfgoedfestival, dit jaar van 23 mei tot en met 22 juli. De manifestatie belicht diverse facetten van grenzen in een publieksgericht programma. Een van de activiteiten is Gelderlanders over Grenzen. In dit project krijgen grensoverschrijders uit allerlei tijden een gezicht.

Met tekst en beeld worden mensen die in de loop van de eeuwen de grens van Gelderland overstaken verbonden. Verhalen en foto’s zijn straks gratis te bekijken op diverse pop-up tentoonstellingen, o.a. in het provinciehuis, op de stations Apeldoorn, Arnhem en Ede-Wageningen en in het Marechausseemuseum te Buren.

Zo lang er grenzen zijn, worden ze door mensen overschreden. Immigranten en emigranten kwamen en gingen, ook in het gebied dat nu Gelderland heet. In de hoop op een beter leven, om te schuilen voor gevaar, vanwege de liefde of uit zucht naar avontuur. Hun redenen waren legio.

Typisch Gelders

Grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema is dan ook typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland immers zes provinciegrenzen.

Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van die grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Het festival gaat zelf ook letterlijk grenzen over. In Duitsland (Noordrijn-Westfalen) en in de provincies Brabant en Limburg zijn initiatieven om grensverhalen te vertellen. Op de website erfgoedfestival.nl staan programma, nieuws en achtergronden.

Verbinding

Het project Gelderlanders over Grenzen verbindt mensen met beeld en tekst.

Denk aan een familie uit Groningen die zich vanwege werk vestigde in Nijmegen, een gastarbeider die in de jaren vijftig naar Gelderland kwam of een vluchteling uit Syrië. Met het project wil initiatiefnemer Erfgoed Gelderland zowel de variatie als het universele karakter van grensoverschrijding laten zien.

Oproep

De organisatie doet een oproep aan inwoners van Gelderland hun grensverhaal te vertellen. Heeft u zelf een persoonlijk verhaal? Of kent u iemand met een bijzonder verhaal van het komen naar of het gaan uit Gelderland? Lever dan vóór 21 april een anekdotische tekst van maximaal 150 woorden aan met passend beeldmateriaal.

Insturen kan door middel van een aanmeldformulier op de website. Het gaat om persoonlijke verhalen met een beknopte beschrijving over de vestiging of het vertrek uit Gelderland en wat daarvoor kenmerkend was. Het verhaal mag ook van (voor)ouders zijn.

Het beeld bestaat uit een portret of een afbeelding waarop de persoon in kwestie goed zichtbaar is (bijvoorbeeld een foto uit een fotoalbum). De afbeelding is in hoge resolutie en rechtenvrij en mag gebruikt worden op de website en voor een tentoonstelling.

Foto: De familie Chao 1963, Willemsplein Arnhem. Vader Chen Chao (1913- 1985) kwam eind jaren dertig naar Nederland en opende eind jaren vijftig Restaurant Azië in Arnhem.