Ga naar de inhoud

Geldinzameling voor herstel Vredeskerkje aan zee

De bakstenen muren van het uit 1918 stammende Vredeskerkje in Bergen aan Zee zijn als gevolg van erosie ernstig aangetast. Door de zoute zeewind brokkelen de buitenlaag en de voegen steeds verder af. Ingrijpende restauratie is noodzakelijk. De kosten van herstel worden geraamd op circa 275.000 euro.

Een substantieel deel van dat bedrag kan naar verwachting worden gedekt uit bijdragen van onder meer de provincie Noord-Holland, de Vriendenstichting, diverse fondsen en uit al ontvangen donaties. Een deze week begonnen sponsor- en publieksactie moet nog eens 90.000 euro opleveren.

Kerkje voor allen

Het kerkje in het kunstdorp aan zee werd in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog gebouwd op initiatief van Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter, echtgenote van de burgemeester van Bergen. Zij noemde het ‘een kerkje voor allen, een Vredeskerkje’.

Het gebouw is niet gekoppeld aan een geloofsovertuiging of kerkelijke gemeenschap. Het beheer is in handen van de Stichting MAD (voorletters van de stichtster). Het enige Nederlandse kerkje met een rieten dak ligt in een duinvallei aan de rand van Bergen aan Zee en wordt veel gebruikt voor onder meer culturele manifestaties, trouwerijen en uitvaarten.

Nieuw te bakken stenen

De Stichting MAD raadpleegde voor herstel van het exterieur de internationaal vermaarde muurpathologe Josepha Kempl, aanbevolen door de Monumentenwacht Noord-Holland.

Zij adviseerde om de stenen uit het buitenblad van de noord-, west en zuidzijde te vervangen door 14.300 nieuw te bakken exemplaren. Die moeten – net als de voegmortel – op basis van een specifieke receptuur bestand zijn tegen vocht en zout. Voor gebrúikte stenen koos Kempl niet, omdat het praktisch onmogelijk blijkt om aan ruim 14.000 oude stenen van de juiste kwaliteit, kleur, hardheid en afmetingen te komen.

Tekeningen

Bedrijven en particulieren kunnen symbolisch hun steentje bijdragen aan de restauratie (20 euro per steen). Tekenaar Eric Coolen maakte exclusief voor de Stichting MAD belangeloos een dag- en een nachttekening van het Vredeskerkje.

Bij afname van minimaal 25 stenen (500 euro) krijgt men één gesigneerde versie cadeau en bij afname vanaf 50 stenen (1.000 euro) beide versies. Uiteraard heet de stichting ook kleinere en grotere bedragen welkom. Donaties kunnen naar NL10 RABO 0189 4786 08 ten name van Restauratiefonds MAD. Ook via https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=VAv8ticMQzKITkmrC91P3w

‘Steengoede actie’

Voorzitter Martijn Höfelt van de Stichting MAD verwacht veel van wat hij een steengoede actie noemt: “Niet alleen in ons dorp, maar ook daarbuiten is het Vredeskerkje bij velen bekend. Mede vanwege de bijzondere ontstaansgeschiedenis en ook omdat je het bij binnenkomst van Bergen aan Zee prachtig in een duinvallei ziet liggen. Het is een gewaardeerd monument waar veel mensen zich op de een of andere manier bij betrokken voelen”.

Eén van hen is de in Bergen aan Zee opgegroeide schrijver Adriaan van Dis. Hij steunt de restauratieactie ten volle: “Geloof in schoonheid en goedheid. Doneer voor het Vredeskerkje”.

Foto: Zeewind maakt ingrijpende restauratie van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee noodzakelijk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.