Gele Loods Vesting Naarden wordt bezoekerscentrum

Op initiatief van Monumentenbezit is op maandag 11 januari een begin gemaakt met de herbestemming van de Gele Loods op het Ruijsdaelplein in de Vesting Naarden. Naar verwachting in zes maanden tijd wordt het leegstaande gebouw gebruiksklaar gemaakt voor de Stichting de Gele Loods.

De nieuwe huurder gaat het geheel exploiteren als bezoekerscentrum. Als alles volgens plan verloopt, opent het centrum nog deze zomer. Gedurende de verbouwing wordt ingezet op duurzaam behoud voor de toekomst.

VVV-kantoor

Het VVV-kantoor en de bijbehorende winkel – nu gesitueerd in de Utrechtse Poort, direct naast de Gele Loods – verhuizen naar de Gele Loods. Daarbij zal plaats gemaakt worden voor een tentoonstelling en een filmzaal.

De expositie gaat zich richten op de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rol van de Vesting Naarden daarin. De filmzaal biedt in dat kader de mogelijkheid tot verdieping. De huidige locatie van het VVV-kantoor blijft in gebruik voor ondersteunende activiteiten.

Bergplaats

De Gele Loods is in 1882 opgetrokken als bergplaats voor de dienst der Genie. In de jaren dertig werd het gebouw, dat zich nog in vrijwel oorspronkelijke staat bevindt, gebruikt als opslag voor het Regiment Motorartillerie.

Ooit hebben in Naarden veel meer van dit soort loodsen gestaan, maar die zijn in de loop van de tijd verloren gegaan of afgebroken. De houten Gele Loods als enige over. Na jaren van leegstand krijgt het monument ‘een zinvolle bestemming’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.