GEM-tower voorziet Park De Hoge Veluwe van duurzame energie

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een nieuwe toren verrezen. Naast die van het 100 jaar oude Jachthuis Sint Hubertus in het noorden, staat in het centrum van het Park tot en met 9 augustus een hypermodern nieuw exemplaar: de GEM-tower.

Op vrijdag 3 juli werd het bouwwerk officieel geopend door John Berends, Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland en lid van de Raad van Advies van het Park, samen met parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst en presentator Jan Douwe Kroeske.

Jubileum Sint Hubertus

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van Anton en Helene Kröller-Müller, in gebruik werd genomen.

In die tijd was het een modern gebouw, vol vernuft zoals een elektrische lift, een centraal uurwerk- en stofzuigsysteem, centrale verwarming en schuiframen. Van buiten gezien behoort de iconische toren van het huis tot de meest opvallende kenmerken.

Kleurrijk uiterlijk

Ook de GEM (Green Energie Mill) -tower is een technisch hoogstandje. Met zijn opvallende en kleurrijke uiterlijk is de 21 meter hoge toren niet te missen.

De GEM is bedacht en tot stand gebracht vanuit de Technische Universiteit Eindhoven, in nauwe samenwerking met tien Europese bedrijven. Het project is deels gesubsidieerd door de Europese Unie.

De toren is een groene oplossing om festivals van stroom te voorzien en om CO2 uitstoot terug te dringen. De grootste vervuilers bij festivals zijn immers de dieselgeneratoren die zo’n manifestatie elektriciteit leveren. De GEM wekt energie op met zonnepanelen en een windturbine, die energie wordt vervolgens opgeslagen in een batterij.

Krachten combineren

Het was de bedoeling dat de nieuwe toren in 2020 verschillende festivals in Nederland van energie zou voorzien, echter ging dat vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door.

Volgens directeur Seger van Voorst tot Voorst had De Hoge Veluwe veel interesse in de toren, aangezien een groene stroomvoorziening naar zijn oordeel prima past in een natuurpark. Het Park wil bovendien het gesprek rond duurzaamheid aanjagen en benadrukken dat het een belangrijk thema is in de bedrijfsvoering.

Oplossingen in de natuur

“In de natuur wordt voortdurend naar verantwoorde oplossingen gezocht, door middel van consistent beheer en met projecten, zoals de aanplant van klimaatbestendig bos”.

“In Het Nationale Park wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van eigen hout en bij activiteiten zoals de actie Zaag Je Eigen-Kerstboom in december, is er eveneens aandacht voor duurzaamheid”.

Ook bij de bouw van het Park Paviljoen in 2019 is er veel rekening met het fenomeen gehouden. Denk aan oplossingen als een WKO-installatie en zonnepanelen. Het Park biedt de ontwikkelaars van de GEM-tower naar eigen zeggen een goede plek om de toren verder te ontwikkelen.

Toren Wandeling

De GEM staat tot 9 augustus in het centrum van het Park en levert onder andere de foodtruck, elektrische fietsen en de maandelijkse Streekmarkt energie.

Verder kunnen bezoekers hun telefoon opladen via de GEM en staat er een cinema op het plein met video’s over het project en Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Tenslotte is een speciale Toren Wandeling ontwikkeld van de GEM-tower naar Jachthuis Sint Hubertus en terug. Onderweg komt de wandelaar door middel van QR-codes van alles te weten over duurzaamheid in het Park.

www.hogeveluwe.nl/gem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.