Genieloods Uithoorn nu woonhuis

De Genieloods in Uithoorn opent na restauratie en herbestemming tot woonhuis naar verwachting begin deze maand (april) haar deuren voor de nieuwe bewoners.

Het gebouw, waarschijnlijk stammend uit 1888, behoorde tot het Fort aan de Drecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed.

De loods is bijzonder, omdat ze 11 traveeën telt in plaats van 13. In samenwerking met Marco Bruijnes Architecten en Buro Moon is de Genieloods Uithoorn herontwikkeld tot woonhuis. Gestreefd is zoveel mogelijk te restaureren naar originele staat.

Met de aankoop door de gelijknamige besloten vennootschap is een prachtig stuk erfgoed in eigendom gekomen op initiatief van COUP (www.coup-group.com ), die het pand de opknapbeurt gaf die het verdient.

Upgrade

De loods, ooit opslag en garage voor de naastgelegen (en in 1998 herbouwde) fortwachterswoning, was toe aan een upgrade.

Mede daarom heeft de gemeente Uithoorn al voor de aankoop de bestemming gewijzigd naar woonhuis. Daarmee is ruimte gegeven aan ontwikkeling voor de loods die anders verder zou aftakelen vanwege haar verslechterde conditie. Aannemer Kool Bouw & Restauratie maakte met de opknapwerkzaamheden september 2020 een begin.

Terug in oorspronkelijke staat

De Genieloods heeft de afgelopen jaren wijzigingen ondergaan, waarbij geen rekening is gehouden met historische elementen. Alle zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Gedurende de restauratie kwamen veel details aan het licht, zoals een koolschets van (waarschijnlijk) soldaten die er vroeger gewerkt hebben.

Foto: Peter de Krom.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.