Ga naar de inhoud

Gereformeerde kerk Onderdendam naar SOGK

 

Kerk te Onderdendam Foto: Duncan Wijting

De Kerkenraad van de Gereformeerde kerk Onderdendam draagt op vrijdag 18 september haar kerk en pastorie over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Na de overdracht heeft de stichting 82 kerken, twee synagogen, 53 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in bezit.

In 1932 kreeg architect Albert Wiersema uit Bedum opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen. Dit omdat het gebouw waar vanaf 1914 door de gereformeerden werd gekerkt, te klein was geworden voor de snel groeiende gemeente.

Zaalkerk

Wiersema tekende een zaalkerk waarin de invloed van de Amsterdamse school-stijl duidelijk zichtbaar is.

Het waaiervormige bankenplan met houten banken is daar een goed voorbeeld van, evenals het met hout betimmerde paraboolgewelf, het podium met daarop de kansel, en de glas-in-loodramen. Het interieur verkeert grotendeels in originele staat. Bijzonder is ook de hoge toren met mijtervormige bekroning.

Op een uitgebouwd balkon, boven de preekstoel staat een elektro-pneumatisch orgel. Het instrument is in 1936 gebouwd door de Fa. Valckx & Van Kouteren en heeft twee manualen en pedaal, hoofdwerk vijf stemmen, nevenwerk vier, en pedaal één stem. Het orgelfront met zijn open opstelling is eveneens ontworpen door architect Wiersema.

Nieuw tijdperk

In juli 2014 werd het 100-jarig bestaan gevierd van de gereformeerde kerk in Onderdendam. Met de overdracht van het godshuis aan de SOGK is een nieuw tijdperk aangebroken. Het gebouw staat het dorp ter beschikking voor culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten. Incidenteel zullen nog kerkdiensten worden gehouden.

Foto: Incidenteel zullen nog kerkdiensten worden gehouden in de gereformeerde kerk te Onderdendam (foto Duncan Wijting).