Ga naar de inhoud

Geschiedenis grenzeloze spoorwegen in beeld

Het Vlaams Nederlandse tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek heeft eind vorig jaar/begin dit jaar een driedubbeldik themanummer doen verschijnen gewijd aan de geschiedenis van het grensoverschrijdende karakter van de spoorwegen vanwege het Europees Jaar van het Spoor.

In 2021 werd in dat kader al een aantal belangrijke verjaardagen gevierd: de 175e verjaardag van de eerste spoorverbinding tussen twee Europese hoofdsteden (Parijs-Brussel), 40 jaar hogesnelheidstrein TGV, 30 jaar Intercity-Express (ICE) en de 20e verjaardag van het eerste spoorwegpakket van de EU.

Industrieel erfgoed

Aanleg van het spoor zorgde in alle landen voor een indrukwekkende hoeveelheid industrieel erfgoed. Spoorwegen trokken nieuwe structuren door het landschap, die zelfs na decennia nog herkenbaar zijn. Zowel vanuit de lucht als vanaf de grond.

Ook ontstond een breed scala gebouwen en kunstwerken voor het vervoer van goederen en personen. Zoals bruggen en viaducten, (goederen)stations, onderhoudswerkplaatsen, wachthuisjes en seinhuizen.

Grenzeloos

De artikelen in het themanummer Grenzeloze Spoorwegen benadrukken het grenzeloze aspect van de spoorwegen. Natuurlijk wordt de geschiedenis van de jubilerende spoorverbinding tussen Parijs en Brussel behandeld.

Maar ook de andere bijdragen in het themanummer tonen een aantrekkelijk beeld van de spoorwegen: variërend van spoorwegmusea, museumlijnen in Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Griekenland, Nederlandse spoorwegingenieurs tot de geschiedenis van de tram in Roesselare.

Het tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek bestaat meer dan veertig jaar, waarvan ruim twintig jaar in samenwerking met de VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.