Gezondheidscentrum KV13 kandidaat ‘Zorggebouw van het jaar’

Kort na de oplevering van gezondheidscentrum KV13 in Dordrecht is het zorggebouw door Architectenweb genomineerd voor ‘Zorggebouw van het jaar’. In totaal komen voor de award drie projecten in aanmerking. Op donderdag 29 oktober wordt de prijs uitgereikt als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020.

Het multifunctionele eerstelijnshuis KV13 van artsencollectief Stroom is gevestigd in een voormalig transformatorgebouw. Het industriële monument is door RoosRos architecten getransformeerd, met respect voor de rijke historie.

De naam KV13 verwijst naar de oorspronkelijke naam en functie: Verdeelstation elektriciteit 13kV.

Transformeren en upgraden

RoosRos architecten geloven naar eigen zeggen in innovatieve en duurzame herontwikkeling. Dus niet slopen en opnieuw beginnen, maar bestaande gebouwen transformeren en upgraden.

Bij KV13 is het industriële karakter behouden door de originele materialen opnieuw te gebruiken. Zo zijn vloeren hergebruikt en kregen stalen hekken die rond de transformatoren stonden een tweede leven in de spreekkamers van de artsen.

In de fitnessruimte bij de fysiotherapeuten geeft een stalen hijsbalk met oorspronkelijke kraan een rauw en stoer accent. Om het concept af te maken is het gebouw ingericht met vintage meubels.

Moderne eisen

“Waar gebouwen in de zorgwereld vaak strak en clean zijn, is KV13 een uitzondering”, zegt woordvoerder Sander Ros van het architectenbureau. “Maar hoewel we de monumentale uitstraling van het gezondheidscentrum hebben weten te behouden, voldoet het aan hedendaagse eisen die wetgever en gebruikers stellen aan een moderne artsenpraktijk”.

Zo is een deel van de gevel vervangen door glas en zijn in gesloten ruimtes lichtopeningen geplaatst, wat het zorggebouw in Dordrecht aanzienlijk opener en transparanter maakt.

“We hebben bewerkstelligd dat alle zichtlijnen eindigen op daglicht. Zo kijken gebruikers altijd naar buiten. Op cruciale plekken is bewust een extra vloer achterwege gelaten, zodat de dubbel hoge ruimtes meer daglicht binnen laten. Onze opdrachtgevers houden van het gebouw en dat kwam tot uiting in het ontwerp- en bouwproces. Een prachtig voorbeeld van inspirerend en goed opdrachtgeverschap”, aldus Ros.

Foto: KV13 is gevestigd aan de Oranjelaan 11 in Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.