Ga naar de inhoud

Gilde Zutphen zoekt meer gidsen voor monumenten

Toeristen en inwoners kunnen steeds meer monumenten in Zutphen bezoeken. Zo’n zeventig vrijwilligers van het Gilde Zutphen zorgen er, in opdracht van het plaatselijke erfgoedcentrum, voor dat de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Sint-Jan en – sinds vorig jaar – de Berkelruïne, geregeld open zijn.

Dit jaar komt daar een monument bij: in de zomer opent bezoekerscentrum De Hanzeaat in de Bourgonjetoren. Reden waarom de monumentengidsen van het Gilde Zutphen versterking kunnen gebruiken.

De Bourgonjetoren is vanaf juli vier middagen in de week open; op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gidsen draaien er  in duo’s ‘diensten’ van vier uur. In die tijd ontvangen ze bezoekers. Sommigen willen zelfstandig rondkijken, anderen horen graag de verhalen over het monument, de geschiedenis en wat er is gebeurd in het gebouw. Om goed beslagen ten ijs te kunnen komen, lopen de gidsen mee met ervaren collega’s en krijgen ze voldoende informatie.

Jong en oud

Iedereen die het leuk vindt om zich in de geschiedenis van Zutphen te verdiepen, die kennis te delen met andere mensen, contacten op wil doen én een zinvolle activiteit zoekt, is bij het gilde welkom.

Een voorwaarde is wel dat je fit genoeg bent om trap te lopen. Veel van de vrijwilligers zijn gids geworden toen ze met pensioen gingen. “Als je van fulltime werken naar nul uren gaat, moet je wel wat om handen hebben”, weet Henk Radstaake, een van de coördinatoren, uit ervaring. “Maar ook jonge mensen kunnen bij ons aan de slag. Zeker in de Bourgonjetoren is dat leuk, omdat het programma daarin juist gericht is op jeugd. Je kunt al aan het werk voor één middag in de maand. En je krijgt er veel voor terug”.

Paul van der Kuip, de andere helft van het coördinatorenduo, vult aan: “Denk aan leuke contacten, je gaat je meer verdiepen in de stad, je krijgt een lidmaatschap van de Historische Vereniging Zutphen (met tijdschrift Zutphen), tijdschrift Zutphense Pracht, en je kunt met korting de cursus Zutphenkunde volgen, we maken uitstapjes en het is ook een stukje persoonlijke ontwikkeling”.

Aanmelden kan bij monumentengids@gmail.com.

Zomeropenstelling

Na Pasen gaat de zomeropenstelling voor de monumenten in. De Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn dan niet alleen op zaterdag- en zondagmiddag open. maar ook op donderdag- en vrijdagmiddag.

De Sint-Jan is met ingang van zaterdag 6 april elke zaterdag open en de Berkelruïne op de laatste zondag van de maand, tegelijk met de koopzondag; de eerste keer is op zondag 28 april. De openingstijden voor de monumenten zijn van 13.00 tot 17.00 uur. Alle zijn gratis toegankelijk.

Foto: Paul van der Kuip en Henk Radstaake, de nieuwe coördinatoren van de monumentengidsen van het Gilde Zutphen, verheugen zich erop dat deze zomer de Bourgonjetoren opengaat. Wie komt hun team versterken? (foto Erfgoedcentrum Zutphen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.