GLK: betere toegankelijkheid kastelen voor mensen met een handicap

Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) gaat nog dit jaar de toegankelijkheid van zijn opengestelde kastelen verbeteren.

Met een forse reeks maatregelen – van traplift tot invalidentoilet en van drempelhulp tot aangepaste toegangspaden – wil de organisatie ervoor zorgen dat ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen genieten van het culturele erfgoed.

Om het ambitieuze plan te kunnen verwezenlijken roept GLK de hulp in van het publiek. Daartoe is vandaag (donderdag 9 april) de actie Open de Poorten gelanceerd.

Onneembare vestingen

Toegankelijkheid stond indertijd niet hoog op het Programma van Eisen van middeleeuwse ridders die kastelen lieten bouwen. Integendeel. Zij wilden juist een onneembare vesting die goed verdedigd kon worden tegen vijandelijke aanvallen.

Maatregelen in kaart

Door vereniging de Zonnebloem en de Bartiméus Stichting is onlangs onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de kastelen voor mensen met een motorische of visuele beperking. Op basis daarvan heeft Geldersch Landschap en Kasteelen geïnventariseerd welke maatregelen wenselijk zijn én welke daarbij prioriteit hebben.

‘Fantastisch’

Rob Verberne, projectleider bij de Zonnebloem, noemt het ‘fantastisch’, dat GLK voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen.

“Maar ik realiseer me ook dat je een kasteel niet 100 procent toegankelijk kunt maken, ook al gezien de monumentale status. Het is daarom belangrijk reële verwachtingen te wekken en duidelijk te zijn in de communicatie. Met elke belemmering die je weet weg te nemen, komen bezoekers met een rollator of rolstoel een stukje verder het kasteel in”.

Actie

Er moeten heel wat drempels weggenomen worden – letterlijk. Uitvoering van de maatregelen kost veel geld. Met de actie Open de poorten hoopt GLK de benodigde financiën te vergaren.

“Onze droom is dat íedereen een fantastische dag kan beleven in het unieke Gelderse erfgoed dat wij beheren. Samen hebben we de sleutel in handen om ook mensen met een lichamelijke beperking toegang te geven tot onze kastelen”, aldus GLK. Bijdragen kunnen worden gestort op www.glk.nl/opendepoorten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.