Ga naar de inhoud

Grand Hotel de l’Empereur Maastricht in de steigers

Grand Hotel de l’Empereur in Maastricht, ook wel bekend als La Grande Dame, ondergaat een grondige gevelrestauratie en -renovatie. Het imposante gebouw met monumentale status, pal tegenover het Centraal Station, behoort tot de entree van de Limburgse hoofdstad. De opknapklus moet begin november zijn geklaard.

De gevel van het Amrâth hotel trekt direct de aandacht. Het uiterlijk van het in eclectische stijl opgetrokken rijksmonument vormt een belangrijk onderdeel van de structurele en visuele gaafheid van het straatbeeld. In architectonisch opzicht wordt het pand als zeldzaam beschouwd.

Restauratie en -renovatie

De restauratie van het exterieur concentreert zich op herstel en behoud van originele details zoals de ornamenten en het sierwerk die zorgen voor de uitstraling.

De renovatie van de gevel en het dak omvat het opknappen van houtwerk, dakranden en lijsten en het vervangen van zinkwerk door Stevacon Bouw uit Wessem, van 2002 tot en met 2006 verantwoordelijk voor de uitbreiding van het hotel.

De mergelsteen wordt op aangetaste plekken gerestaureerd door de firma Kleijnen uit Sibbe, die beschikt over een eigen groeve, waaruit de steen wordt gewonnen. Palet uit Genemuiden draagt zorg voor het schilderwerk dat wordt teruggebracht naar het historische kleurenpalet. Hierdoor komt de gevel weer in oorspronkelijke staat. Palet zorgt ook voor een vernieuwde bescherming van het monument.

Geschiedenis

De hoekkavel op de kruising van de Stationsstraat en de Parallelweg in Maastricht kwam in 1901 in bezit van Ernest Bosch, eigenaar van de Wyckse Stoombierbrouwerij De Keyzer. Hij mocht er een grande hotel bouwen en gaf het de naam Grand Hotel de l’Empereur, verwijzend naar de Franse vertaling van zijn Keyzerbier.

In 1902 kon het hotel, ontworpen door de Rotterdamse architect Jacobus van Gils, zijn eerste gasten ontvangen. Bijna veertig jaar later werd het verkocht aan de familie Beyersbergen die tot de jaren ’90 eigenaar bleef, alvorens de familie Van Eijl van Amrâth Hôtels het complex in 1997 aankocht.

De gevel

Het statige pand springt in het oog door zijn gouden keizerskroon die op de top van het dak parmantig het straatbeeld siert. Geveldecoraties vertellen het verhaal van het hotel in den beginne.

Het bourgondische Maastrichtse leven wordt niet alleen in het gebouw ervaren, het is ook zichtbaar op de buitenkant. Zo zijn in de bekleding, die als het ware de balkons dragen, gebeeldhouwde hoofden van vroegere obers en staf te zien. Ook ‘Adriaan’ de hotelkater die na trouwe dienst rust op de receptiebalie draagt bij aan het vermaak.

Sint Servaes als beschermheilige en de Stadsengel van Maastricht met vijfpuntige ster waken respectievelijk op de hoeken van de Parallelweg en de Stationsstraat. Een sierlijke salamander maakt de regenpijp tot mooiste in haar soort.

Reconstructies

 Het originele hotel wordt gedekt door een afgeplat mansardedak met leien in Maasdekking tot het hoogste punt opgelegd tegen de hoektoren met koepeldak.

De hoektoren is versierd met gebeeldhouwde koppen en reliëfs. De vensterboog heeft twaalf boogjes waarboven mozaïeken zijn aangebracht die provinciewapens vertegenwoordigen. De geornamenteerde zandstenen consoles zijn voorzien van bakgoten.

Het pand rust op een fundering van Naamse hardsteen en is tot en met de tweede verdieping opgetrokken in geelachtig grijze Maassteen. De buitenmuren erboven zijn van Sibber mergel. De gevel wordt verder opgesierd met rondboogvormige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten, smeedijzeren balkon balustrades en rijk gedetailleerde sculptuurdecoraties. Bijzonder zijn ook de puntgeveltjes met tegeltableaus die worden geflankeerd door hardstenen leeuwen op de zuiltjes.

Het hotel nu

Amrâth Grand Hotel de l’Empereur beschikt vandaag de dag naast 149 hotelkamers over een restaurant, een bar, een zwembad en 7 multifunctionele vergaderruimtes met plaats voor gezelschappen van meer dan 1.000 personen. Een van die ruimtes is de zogenoemde Grand Ballroom, geschikt voor evenementen tot 450 personen.

Door het hele interieur van het rijksmonument, destijds in Jugendstil stijl verrezen, is werk te bewonderen van kunstenaars als Gertie Bierenbroodspot, Emile Cornelis, Ger Stallenberg en Guy Olivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.