Ga naar de inhoud

Grave middelpunt Monumentendag Militair erfgoed

Militair erfgoed

Militair erfgoed

Grave (NB) is op 20 mei plaats van handeling van de Open Monumentendag Militair erfgoed. De vierde editie van deze special doet de militaire historie van de Brabantse vestingstad en omgeving herleven. Liefhebbers kunnen ter plekke gratis monumenten en musea bezoeken. Ook zijn er allerhande activiteiten rond het thema militair erfgoed.

Grave ademt haar bewogen militaire geschiedenis met vestingwerken, de Hampoort, kazematten en diverse musea. Het pittoreske centrum is bovendien extra aantrekkelijk vanwege zijn authentieke kasseienwegen, 17e- en 18e-eeuwse huizen en fraaie nauwe steegjes.

Activiteiten

Op de Generaal de Bonskazerne is straks o.a. een tentoonstelling te zien van militaire voertuigen uit de jaren 50, 60 en 70 en een preview van het toekomstige munitiemuseum.

Kinderen leren hoe een steenslot musket geladen en afgeschoten wordt, zoals soldaten dat deden in 1794. Verder is op de Open Monumentendag Militair erfgoed voor eigenaren en liefhebbers van historische panden een beurs te bezoeken vol informatie en inspiratie over wonen in historie.

Praktische informatie

Bezoekers kunnen op 20 mei vanaf 12.00 uur met een militair voertuig pendelen tussen de kazerne, het stadshart van Grave, de Hampoort en het Kazemattenmuseum.

In het centrum is onder meer een rondleiding door de vesting. Belangwekkend is ook een groot trebuchet (middeleeuws slingerarm-artilleriewapen – red.), in werking te zien bij de Hampoort.

Openingstijden: van 12.00 uur tot16.00 uur, met uitzondering van de Generaal de Bonskazerne, waar eenieder van 10.00 uur-tot 16.00 uur welkom is. www.openmonumentendag.nl.

Foto: Kazematten Museum (foto ©Weijsters&Kooij).