Grondige restauratie watertoren Bree

Na 80 jaar bewezen diensten is het voor de watertoren van de stad Bree in Belgisch Limburg tijd om te beginnen aan een tweede leven. De toren in stadspark De Boneput wordt vanaf april 2021 grondig gerenoveerd en krijgt nieuwe functies. Het karwei moet eind 2022 zijn geklaard.

De watertoren is volgens Architectenbureau Kanaal Zuid (architect/eigenaar) weliswaar sterk verweerd, maar verkeert structureel nog in goede staat. De gevels worden hersteld en gereinigd. Het gebouw staat gedurende de werkzaamheden volledig in de steigers.

Herbestemming

Het was voor de architecten naar eigen zeggen een flinke uitdaging het gebouw te herbestemmen zonder afbreuk te doen aan de originele interbellum-architectuur. Denk aan het creëren van luchtigheid, eenvoud en maximale functionaliteit in de ronde ruimtes met beperkte oppervlaktes.

In het uiteindelijke ontwerp ondergaat het exterieur twee belangrijke ingrepen:

  • In de gesloten gevels van het waterreservoir op de derde verdieping komen acht grote ramen met uitzicht op de omgeving;
  • Bovenop het bestaande wordt een kleine nieuwbouw geplaatst met aanleunende terrassen. De gevels ervan krijgen spiegels.

Het gebouw zal volgens plan aan de buitenzijde ingrijpend worden opgeknapt waarbij het voor de architecten/eigenaars belangrijk is dat het industriële karakter behouden blijft. De gebruikers/bezoekers van het gebouw zullen mettertijd de ruwe elementen blijven ervaren.

Avontuur

De voordeur van de watertoren geeft vanaf 2023 toegang tot een evenementenruimte op de begane grond en een ondersteunende ruimte op de eerste etage.

Particulieren, bedrijven en verenigingen met een neus voor avontuur kunnen die gebruiken voor het organiseren van manifestaties in bijzondere setting. Ook andere initiatieven zoals workshops, creatief atelier, tentoonstellingen en kleine culturele voorstellingen zijn welkom. Voor de watertoren komt een pleintje zodat evenementen ook buiten, en bij uitbreiding in het hele stadspark, kunnen doorgaan.

Op de tweede, derde en vierde verdieping wordt een woning ingericht, voorzien van alle hedendaags comfort. Dit huis is straks bereikbaar via een nieuwe ingang aan de zijkant van het gebouw die rechtstreeks toegang geeft tot de lift die de bewoners naar de gewenste etage brengt.

Toegangspoort

De watertoren pronkt aan het begin van stadspark De Boneput en is om die reden visueel bepalend voor het gebied in Bree. ‘s Nachts wordt de toren in de schijnwerpers gezet met een interactieve gevelverlichting aan de 32 ramen op de tweede verdieping, hetgeen de monumentaliteit van het bouwwerk volgens de architecten naar verwachting zal versterken.

Het stadsbestuur heeft inmiddels stappen ondernomen om de wegenis rond de watertoren aan te passen. Met als resultaat een verkeersveiliger situatie en een voetgangersvriendelijke verbinding tussen de watertoren en de speeltuin. Ook wil Bree in samenwerking met de provincie Limburg het gebied beter ontsluiten voor fietsers door De Boneput te koppelen aan het fietsknooppunten netwerk. Die infrastructuurwerken vormen een belangrijk sluitstuk in de modernisering van stadspark De Boneput.

Timing

Planning is alle werken aan het exterieur uit te voeren in 2021. Volgend  jaar is het interieur aan de beurt.

Wie het gebouw in huidige toestand nog wil bezoeken, kan dat via de ‘virtual tour’ op www.dewatertoren.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.