Ga naar de inhoud

Haags Historisch Museum grootschalig op de schop

Het Haags Historisch Museum in het plaatselijke Museumkwartier ondergaat een ambitieuze renovatie en uitbreiding dankzij een investering van ruim 17 miljoen euro van de gemeente Den Haag. Het museum wordt met de transformatie toegankelijker, toekomstbestendig en duurzaam.

Om een en ander mogelijk te maken is het iconische stadsmuseum vanaf najaar 2024 tot voorjaar 2027 gesloten.

Ruimtegebrek en verouderde faciliteiten

Het Haags Historisch Museum, gevestigd in een zeventiende-eeuws rijksmonument van de lokale overheid, kampt al jaren met ruimtegebrek en verouderde faciliteiten. De renovatie omvat essentiële verbeteringen op het gebied van veiligheid, techniek en klimaat. Naast toegankelijker, wordt het pand voorzien van onder andere een warmtepomp en zonnepanelen op het dak, waardoor energielabel A wordt behaald.

Landelijke betekenis

Volgens wethouder Saskia Bruines (Cultuur) is het Haags Historisch Museum niet alleen een stadsmuseum, maar ook een culturele schat van landelijke betekenis. “Met de investering van meer dan 17 miljoen kan het museum verder bouwen aan zijn nationale uitstraling die past bij het verhaal van Den Haag en kunnen straks nog meer mensen genieten van boeiende tentoonstellingen”.

Directeur Tjeerd Vrij benadrukt, dat het museum gastvrij en toegankelijk wil zijn voor iedereen. “Dankzij de verbouwing is het gebouw straks ruimer van opzet en heeft betere voorzieningen voor de ontvangst van publiek, het presenteren van de collectie en het organiseren van tentoonstellingen en publieksactiviteiten. Daarmee is het museum op termijn weer klaar voor de toekomst”.

Publiekstrekker voor de binnenstad

Al in 2020 is met de plannen voor verbouwing en uitbreiding een begin gemaakt. Als belangrijk onderdeel van het Museumkwartier speelt het Haags Historisch Museum een cruciale rol in de profilering van dit culturele hart van de stad.

De verduurzaming en modernisering van het pand geven het museum naar verwachting een stevige basis om zowel museum te zijn voor de hele stad, als om het nationale karakter te benadrukken.

Vervolg

Na goedkeuring door de gemeenteraad verwacht het museum dit najaar zijn deuren te sluiten en de sleutels te overhandigen aan de aannemer. Tijdens de verbouwing blijft de organisatie in de residentie actief. Met activiteiten als wandelingen en rondleidingen, een educatieprogramma op scholen en bijeenkomsten waarin het museum Hagenaars uitnodigt om mee te denken over de vernieuwde presentaties. Volgens de huidige planning heropent het Haags Historisch Museum voorjaar 2027 zijn deuren.

Foto: 3D visualisatie DP6 architectuurstudio.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.