Ga naar de inhoud

Hamelhuis 96e Delfts blauw huisje KLM

Hamelhuis in Gorinchem

Bij gelegenheid van haar 96e verjaardag heeft de KLM op woensdag 7 oktober haar jaarlijkse Delfts blauwe huisje geïntroduceerd: het Hamelhuis te Gorinchem.

Het 96e huisje in de collectie is ter plaatse op feestelijke wijze onthuld. De eerste twee exemplaren werden door president–directeur Pieter Elbers van het luchtvaartconcern overhandigd aan Piet IJssels, voorzitter van de Hamel Foundation en aan de ambassadeur van Zuid- Korea, Jong-hyun Choe.

De KLM vliegt sinds 1984 naar Zuid-Korea. Tegenwoordig is er tussen Amsterdam en Seoul een dagelijkse verbinding. Elbers: “Het Hamelhuis staat voor mij symbool voor de speciale relatie die Nederland en Zuid-Korea hebben. Door de tijd die ik voor KLM heb gewerkt in Japan en Zuid-Korea, heb ik met dit bijzondere land een band opgebouwd. Ik ben dan ook verheugd met de keuze voor dit 96e huisje”.

Historie

Op de geboortegrond van Hamel is zijn geboortehuis nagebouwd. De geschiedenis van de Gorcumse zeeheld komt er op beeldende manier tot leven. Het Hamelhuis is niet alleen een museum, maar ook een plaats waar de Nederlandse en Koreaanse cultuur elkaar ontmoeten.

De VOC-boekhouder Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630 – 1692) leidde in 1653 met het schip De Sperwer schipbreuk voor het Koreaanse eiland Jeju. De overlevenden kregen geen toestemming het land te verlaten, omdat de Koreaanse koning niet wilde dat er informatie over zijn land naar buiten kwam. Pas na dertien jaar wist Hamel samen met zeven anderen te ontkomen.

Van zijn tijd in Korea heeft de Gorcumse zeevaarder een gedetailleerd verslag bijgehouden (Journael), dat in Europa lange tijd de enige bron van informatie was over Korea. Door zijn verhaal ging het Aziatische land leven in Europa en daar zijn de Koreanen nog steeds trots op. Hamel verwierf hierdoor in Korea grote bekendheid en hij werd er zelfs geëerd.