Ga naar de inhoud

Han Bijvoet: Ridder en Mysticus

Vanaf 31 maart is in het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo te Haarlem de tentoonstelling Ridder en Mysticus – Han Bijvoet (1897-1975) – kunstschilder te Haarlem te zien.

Han Bijvoet was een veelzijdig kunstenaar met een enorm oeuvre aan o.a. glas-in-loodramen, wandschilderingen en beeldhouwwerken. Hij begon zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool te Haarlem, gevolgd door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1916-1922) als leerling van Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst.

Het levenswerk van Bijvoet zijn de vele kunstwerken die in de Nieuwe Bavo in Haarlem te zien zijn. De kunstenaar werkte er meer dan veertig jaar. Naast ramen en wandschilderingen zijn er houtsnijwerk voor biechtstoelen, lichtkronen, kruiswegstaties en vaandels van zijn hand te vinden.

Ramen

Behalve religieuze kunst voerde Bijvoet opdrachten uit voor particulieren en instellingen. Zo maakte hij ramen voor gebouwen in onder meer Aerdenhout, Amsterdam, Den Haag, Driehuis, Haarlem, Hansweert, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, Krommenie, Laren, Ter Apel, Warmond en Lorenzo Marques (Mozambique).

De expositie in het KathedraalMuseum en de publicatie van de bijbehorende monografie zijn een uitgelezen gelegenheid de bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor publiek te bezoeken.

Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur -16:00 uur en zaterdag van 11.00 uur -15.00 uur.