Ga naar de inhoud

Heemschut: aandacht voor erfgoed in regeerakkoord

Mariette Hamer heeft haar verkenningen voor een nieuw kabinet hervat. In een brief aan de informateur vraagt de landelijke erfgoedvereniging Heemschut aandacht voor vijf punten die volgens haar in het nieuwe regeerakkoord moeten komen.

In de brief, die ook is verspreid onder de Kamerfracties, betoogt Heemschut dat erfgoed een vitaal onderdeel vormt van de leefomgeving. “Erfgoed is van belang voor onze identiteit, de herkenbaarheid van Nederland, de economie, maar ook van de eigen stad, streek, regio of wijk”.

De afgelopen jaren heeft de erfgoedvereniging naar eigen zeggen veel goed zien gaan, maar zij signaleert ook kansen voor verbeteringen. Het sluiten van een nieuw regeerakkoord is volgens haar dé kans die verbeteringen door te voeren.

De vijf punten

In de brief aan Hamer pleit Heemschut voor:

– Een ruimer aanwijzingsbeleid voor erfgoed op rijksniveau, met de daarbij behorende menskracht en middelen;
– Onderzoek naar wat burgers aan kunnen met betrekking tot participatie en alle veranderingen die op komst zijn bij invoering van de nieuwe Omgevingswet;
– Het opnieuw instellen van de functie van rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed;
– Betere samenwerking tussen rijksoverheidsorganisaties op het gebied van erfgoedbehoud, zoals het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), met een nadrukkelijk grotere rol en bevoegdheid voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE);
– Stellingname tegen het ‘over de schutting gooien’ van ruimtelijke ordeningsproblematiek, zoals bij Soestdijk. Dat vraagt om een nieuwe minister van ruimtelijke Ordening.

Lees hier de hele brief aan informateur Hamer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.