Ga naar de inhoud

Heemschut: ‘Baanbrekende erfgoedstap Amsterdam’

De lokale commissie van Heemschut reageert verheugd op het nieuws dat het dagelijks bestuur van Amsterdam monumentale waarden een belangrijke rol wil geven bij vernieuwing van de stad. B en W antwoorden daarmee op eerdere verzoeken van de erfgoedvereniging dat ook beleid voor het jongere erfgoed nodig is.

Laat op gang

Amsterdam groeit en verdicht door bijvoorbeeld de bouw van woningen. De afgelopen periode is volgens Heemschut gebleken dat de discussie over de rol van erfgoed bij ruimtelijke ontwikkelingen vaak laat op gang komt.

“Met als gevolg dat belangen tegengesteld lijken te zijn: kiezen voor behoud van een bijzonder pand staat gebiedsontwikkeling in de weg, of betekent dat moet worden teruggekomen op eerder gemaakte afspraken”.

Heemschut wijst het college van Amsterdam andermaal op het feit dat erfgoed haars inziens niet vooraan staat bij de ontwikkeling van de stad. Ook uiten de erfgoedbeschermers al langer zorgen over de omgang van het erfgoed in de zogeheten Orde 2. “In die categorie van beeldbepalende panden gaat het nu vaak mis”.

Het beleid over Orde 2 wordt door B en W aangescherpt.

Nieuwe inventarisatie

Amsterdam komt verder met een nieuwe inventarisatie van het mogelijke erfgoed uit de periode 1965-1985. Ook een punt waar Heemschut naar eigen zeggen al langer op aangedrongen heeft.

De erfgoedbeschermers zijn dan ook hier blij, hoewel Heemschut liever had gezien dat een langere periode was gekozen, bijvoorbeeld van 1965 tot de eeuwwisseling.

“Hoe dan ook is het nieuwe beleid landelijk baanbrekend. Geen enkele gemeente heeft tot dusver de wens uitgesproken om (potentieel) erfgoed vooraan in de planontwikkeling te zetten om daarmee rekening te houden met de plaatselijke identiteit”.

Heemschut is trots dat Amsterdam dit doet en zal het beleid ook landelijk onder de aandacht brengen ‘ter inspiratie’.

Foto: De huidige Tolhuistuin, de oude kantine van Shell in Noord: erfgoed van na 1965 (foto Erfgoedvereniging Bond Heemschut).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.