Heemschut betuigt steun aan Franse erfgoedbeschermers

Ook Bond Heemschut is geschokt door de verwoestende brand die de Notre Dame in Parijs gisteravond heeft getroffen. Via de Europese federatie Europa Nostra waar de erfgoedvereniging lid van is, heeft directeur Karel Loeff vandaag vanuit Nederland zijn deelneming betuigd aan de Franse zusterorganisaties en de Fransen zelf.

Lichtpuntje

Nu de eerste beelden van het interieur van de kerk naar buiten komen, lijkt het er op dat meer intact is gebleven dan zich in de eerste instantie liet aanzien. Het stenen gewelf is deels nog in orde waardoor grote interieuronderdelen mogelijk vooral waterschade hebben opgelopen.

Loeff: “Dat is een heel klein lichtpuntje in dit drama. Daarnaast is het hartverwarmend dat multinationals direct een enorm bedrag beschikbaar hebben gesteld voor de restauratie. Het laat zien dat erfgoed leeft in de samenleving”.

Alert blijven

In Nederland brandde vorig jaar de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen af. Die wordt nu herbouwd.

Beide incidenten maken het voor erfgoedbeschermers volgens Heemschut eens temeer urgent alert te blijven op de gevaren van brand. “Preventie is een blijvend punt van zorg en aandacht”.

Structuur en façade gered

Volgens de brandweer zijn structuur en façade van de Notre Dame gered. Hulpdiensten hebben ook de meeste kunstwerken, relikwieën en de schatkamer weten te behouden.

De oorzaak van de vernietigende vuurzee is vooralsnog onbekend. Persbureau Reuters schrijft op basis van politiebronnen dat het lijkt op een ongeluk.

De Franse president Emmanuel Macron verklaarde gisteravond dat de kathedraal herbouwd zal worden. Hij noemt het kerkgebouw het ‘eigendom van alle Fransen en onderdeel van de Franse geschiedenis’.

Verschillende partijen hebben voor de wederopbouw inmiddels forse geldbedragen toegezegd. Louis Vuitton Moët Hennessy-topman Bernard Arnault stelt 200 miljoen euro in het vooruitzicht en Kering-ceo François-Henri Pinault draagt 100 miljoen euro bij.

Trekpleister

De Notre-Dame geldt als een van de grootste trekpleisters van Frankrijk. De kathedraal pronkt op het Île de la Cité in de Seine in het centrum van Parijs en is sinds 1991 werelderfgoed. De bouw begon in 1163 en werd bijna tweehonderd jaar later afgerond.