Heemschut tegen afbraak herenhuis in Blankenberge (BE)

De Nederlandse erfgoedvereniging Heemschut kant zich tegen afbraak van een prachtig herenhuis uit 1912 in Blankenberge (BE). Actievoerders in Vlaanderen hadden de vereniging om hulp gevraagd.

Heemschut heeft haar grieven vervat in een brief aan de bestuurders van de Belgische badplaats. “Vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het pand hebben wij dat bij hoge uitzondering gedaan”.

Sloopvergunning

Het bestuur van Blankenberge is voornemens voor het begin vorige eeuw ontworpen herenhuis van de architect Marcel Hoste een sloopvergunning te verlenen.

Het pand is volgens Heemschut echter van bijzondere waarde, ook al omdat het gelegen is vlakbij de Grote Markt, aan een belangrijke doorgaande route. “Dat is ook de hoofdroute langs de Vlaamse kust, met de befaamde kusttram ‘de Lijn’ die inmiddels iconische waarde heeft voor toeristen”.

De Nederlandse erfgoedvereniging vindt dat juist het pand van Hoste door de contrasterende ‘Vlaamse’ stijl, zijn bouwjaar en verschijningsvorm belangrijke historische waarde heeft. “De uitgebreide detailleringen maken het huis extra bijzonder”.

Interieur

“In Nederland zou een pand als dit ook op gaafheid van het interieur worden beoordeeld. Herstel van het hele herenhuis zou in de lijn der verwachting liggen. Mogelijk is anders behoud van de gevel nog een optie”, aldus de erfgoedvereniging in haar brief aan de stadsbestuurders van Blankenberge.

Heemschut verklaart zich te verbazen over het feit dat geen advies is gegeven door Bouwkundige Erfgoed. “Het advies van de stadsarchivaris is negatief. Wij zijn als Nederlandse erfgoedvereniging ook benieuwd naar het advies van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge VzW”.

‘Vernietig besluit’

Heemschut hoopt, naar eigen zeggen ook namens Nederlandse bezoekers en toeristen, dat het bestuur van Blankenberge, ‘hogelijk gewaardeerd om haar kust én erfgoed’, het besluit tot sloop zal vernietigen en zich gaat inzetten voor behoud en herbestemming van het waardevolle monumentale herenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.