Ga naar de inhoud

Heemschut vraagt overheid om bescherming toppers architectuur na 1965

Erfgoedvereniging Heemschut is blij met het verschijnen van de Rapportage Verkenning Post 65, opgesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Ingegeven door het verlies van een aantal waardevolle gebouwen uit de periode 1965 – 2000 deelt Heemschut de voornaamste conclusies in de verkenning.

Post 65 is een verzamelnaam voor de jongste architectuur van Nederland. Een van de aanbevelingen is dat er behoefte is aan een landelijk overzicht, een waarderings- en selectiekader en kennis over de omgang met en instandhouding van dit erfgoed uit de jaren 1965 – 2000.

Proactief

In een persverklaring zegt Heemschut dat een proactief aanwijzingsbeleid op rijksniveau van toonbeelden bij zal kunnen dragen aan verdere waardering van het erfgoed uit de betreffende periode, ook bij lagere overheden, ontwikkelaars en burgers.

De erfgoedvereniging verwijst in dit verband naar het rapport van de commissie Pechtold waarin geconcludeerd wordt dat de collectie Nederland niet af is.

Omgevingskunst

In de Rapportage Verkenning Post 65 wordt specifiek ingegaan op de problematiek rond Omgevingskunst. Dat zijn moderne kunstwerken, meestal in de open lucht en op grote schaal, die de toeschouwer omringen of erbij betrekken, en vooral de natuurlijke kenmerken van de locatie benutten.

Hierover verklaart Heemschut zich grote zorgen te maken. De problematiek betreft overigens een langere periode, die begint na 1945. De erfgoedvereniging pleit bij verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) voor het instellen van een fonds voor Monumentale kunst uit de periode 1945-2000, ter voorkoming van vernietiging en tot bevordering van uitname, herplaatsing en herbestemming.

Het rapport van de RCE over architectuur na 1965 is te vinden op
https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2019/01/01/post-65-verkenningen

Foto: Ook toeristen weten de jongste bouwkunst te waarderen, zoals bij de Kubuswoningen van Piet Blom in Rotterdam.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.