Ga naar de inhoud

100-jarige Vereniging Hendrick de Keyser opent haar deuren

Hendrick de Keyser

Hendrick de KeyserHendrick de Keyser herstelt en koestert al 100 jaar architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. Tot nu toe waren huizen van de vereniging nagenoeg gesloten maar vanaf dit jaar komt daar verandering in: Hendrick de Keyser opent haar deuren.

De vereniging, opgericht op 3 januari 1918, zet zich in voor het behoud van historische architectuur en het redden van huizen van de sloop(hamer). In het jaar van haar 100-jarig jubileum organiseert Hendrick de Keyser in haar mooiste huizen tal van activiteiten: van een boekpresentatie en de lancering van Museumhuizen tot een theaterfestival en concerten.

Werkwijze onveranderd

Wijnhandelaar Jacobus Boelen tilde Hendrick de Keyser een eeuw geleden samen met onder anderen kunstcriticus Jan Veth van de grond om zo de sloop van beeldbepalende huizen tegen te gaan.

De huizen werden aangekocht en vervolgens verhuurd. Nog altijd verwerft de vereniging panden om die vervolgens te restaureren. Gebouwen die Hendrick de Keyser onder haar hoede neemt, zijn sprekende voorbeelden van de architectuur of wooncultuur van een bepaalde periode. De geschiedenis is niet alleen van buiten afleesbaar, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur.

Museumhuizen

Dit jaar opent Hendrick de Keyser zes van de meest karakteristieke woonhuizen uit haar bezit. Ieder Museumhuis illustreert een kenmerkende fase in de ontwikkeling van het huis. Samen geven ze een beeld hoe er van de 17e tot en met de 20e eeuw gewoond werd in Nederland.

Geen gefluister of afzetkoortjes

Naast verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners, beleven bezoekers het huis vooral zelf. In Museumhuizen geen gefluister of afzetkoortjes. Ga zitten op de stoelen, drink koffie of bak koekjes in de keuken.

De komende jaren worden in totaal 35 Museumhuizen geopend. Het eerste, Villa Rams Woerthe in Steenwijk is inmiddels toegankelijk voor publiek.

Foto: Huis Hildebrand, Blaricum (foto Arjan Bronkhorst).