Herbestemming Heilige Theresia kerk Moerstraten stagneert

De herbestemming van de Heilige Theresia kerk in Moerstraten stagneert. Het gemeentelijk monument, een drie-beukige kruiskerk met vierkante toren en achthoekige spits, dateert uit 1926. Het ontwerp is van architect Jac. van Groenendael.

De kerk, beeldbepalend voor het kleine landelijk gelegen dorp in de gemeente Roosendaal (Noord-Brabant), verkeert in redelijke staat van onderhoud.

Pastorie en bouwsels

De Heilige Theresia kerk kent ook een naastgelegen pastorie, eveneens gemeentelijk monument.

Tegen de kerk zijn door de jaren heen bouwsels opgericht, die dienden om het kerkelijke gebruik te bevorderen, onder andere een houten garage. Verder een cv-ruimte en een overkapping.

De kerk is in 2015 onttrokken aan de eredienst en na de nodige besluiten te koop gezet door de parochie met instemming van het bisdom Breda.

Wonen

De nieuwe eigenaar had alleen interesse als de kerk verbouwd mocht worden tot woonhuis. Zowel door de parochie als de gemeente Roosendaal werd hij geprezen om de uitdaging die hij aanging.

De pastorie werd apart verkocht als woning. Onder de koop van de kerk vielen ook de bijgebouwen. Die waren op een na zonder vergunning opgetrokken. De garage en de overkapping zijn meer dan vijftig jaar oud en bevatten asbest.

De eigenaar kreeg van de plaatselijke overheid te horen dat voor de aanbouwen geen vergunning verkregen kon worden omdat ze tegen het monument stonden. Reden voor hem erfgoedvereniging Heemschut te benaderen voor advies en ondersteuning. Het bestuur van Roosendaal sommeerde de bouwsels af te breken, hetgeen de eigenaar weigert. Het asbest was inmiddels verwijderd.

Escalatie

De gemeente ging over tot handhaving, de eigenaar in bezwaar en de zaak escaleerde volledig. De eigenaar die in de kerk wilde gaan wonen raakte ontmoedigd en woont nu in de sacristie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.