Ga naar de inhoud

Herstel modelplaats Maasvlaktecentrale Waterloopbos  

Natuurmonumenten maakt half juli een begin met de restauratie van de modelplaats Maasvlaktecentrale in rijksmonument Waterloopbos in de Noordoostpolder. Het karwei is naar verwachting half december afgerond.

Het in de modelplaats in het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst gebouwde schaalmodel deed dienst voor onderzoek naar de koelwatervijver van destijds nog aan te leggen elektriciteitscentrales. Beheerder Natuurmonumenten van het Waterloopbos zorgt dat het model wordt opgeknapt, opdat het bewaard blijft voor de toekomst en iedereen ervan kan blijven genieten.

Onderzoek

Begin jaren 70 is op de modelplaats Maasvlaktecentrale door ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar de koelwatervijver van de centrales.

Dat was vooral gericht op de stroomsnelheden van het koelwater en op de stabiliteit van de bodembekleding van de koelwatervijver. De Rotterdamse situatie is in het Waterloopbos op schaal nagebouwd en de beoogde stortstenen bodembekleding van de koelwatervijver werd op stabiliteit onderzocht.

Uit het onderzoek is komen vast te staan, dat in de vijver aanzienlijke wervelingen ontstonden. Daarom werd besloten de bekleding van de koelwatervijver veel zwaarder uit te voeren dan vooraf gedacht.

Blij

Gebiedsmanager Philip Makkink van Natuurmonumenten is heel blij met de ophanden zijnde restauratie.

“In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterbouwland danken wij mede aan al het onderzoek dat daar heeft plaats gevonden. Dat we nu deze modelplaats gaan terugbrengen in oude staat en daarmee een stukje van de bijzondere geschiedenis zichtbaar kunnen maken, is geweldig. We mogen trots zijn op deze unieke plek in de Noordoostpolder”.

Ook stuw, goten en sluizen

Voor de werkzaamheden wordt de modelplaats drooggelegd. Na het weghalen van het aanwezige slib worden de verschillende onderdelen van de Maasvlaktecentrale hersteld en teruggebracht in oude staat.

Dat betreft niet alleen het model zelf; ook de bijbehorende Romijnstuw, aan- en afvoergoten, de doorvoersluizen en kleppenranden worden meegenomen.

Bezoekers van het Waterloopbos kunnen de restauratiewerkzaamheden bekijken; in het bos staat de korte omleidingsroute naar het uitkijkpunt aangegeven. Medio december kan de in oude staat teruggebrachte modelplaats weer bezocht worden.

Historie behouden

De opknapbeurt is mogelijk door de Regeling Restauratie Rijksmonumenten van de provincie Flevoland en de Subsidieregeling Iconische Rijksmonumenten.

Om het verhaal van het Waterloopbos ook in de toekomst te kunnen vertellen, vindt Natuurmonumenten het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in toegankelijkheid, duurzaamheid en het zo goed mogelijk beleefbaar maken van het bos.

In totaal worden tien waterloopkundige modellen gerestaureerd. In 2018 is de Deltagoot al omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk// en in 2019 is de Golfbak hersteld. Al deze stappen zijn onderdeel van de uitvoering van de ontwikkelagenda Waardevol Waterloopbos 2016-2026, een plan voor behoud en ontwikkeling van rijksmonument Waterloopbos.

In de steigers

Zoals blijkt beheert Natuurmonumenten niet alleen natuur, maar ook bouwwerken die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap en het verhaal van dat gebied. Om cultureel erfgoed te bewaren en bij de tijd te houden, is de organisatie vaak aan het werk.

Op www.natuurmonumenten.nl/indesteigers staat meer over haar diverse restauratieprojecten, waaronder de Maasvlaktecentrale.

Foto: Model Maasvlaktecentrale (foto Jeroen Bosch).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.