Ga naar de inhoud

Herstelde boerderij Keunenhuis nu culinaire proeftuin

De werklui hebben hun gereedschap weer opgeborgen: het rijksmonumentale Keunenhuis in Winterswijk is uit de steigers. Natuurmonumenten heeft de historische boerderij gerestaureerd en in oude glorie hersteld.

Vanaf vandaag (vrijdag 14 juni) gaan van ‘kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens en haar partner Henk den Herder in het Keunenhuis mensen inspireren in een zogenoemde culinaire proeftuin. Gasten krijgen les in een ‘landschap-op-het-bord’-keuken waarin 0 procent waste-100 procent taste, streek en samenwerking centraal staan.

Echt Achterhoek                                                                

Iedereen die de boerderij nu bezoekt, staat verrast. Het pand is aangepakt en opgeknapt, met behoud van sfeer en authentieke details. Mooi gegeven is dat de verbouwing tot stand is gebracht met louter Achterhoekers, van aannemer, installateur en schilder tot grondwerker.

Techniek voor herbestemming

Met het besluit om de monumentale boerderij te herbestemmen voor het bereiden van eten kregen Natuurmonumenten, de Winterswijkse aannemer Huiskamp Bouwbedrijf en topchef-kok Nel Schellekens de nodige uitdagingen voor de kiezen.

Bij aanvang van de bouw was goed te zien dat de tijd er had stil gestaan en dat de stallen nog intact waren, met de overall nog hangend op de deel. Projectleider Ellen de Kroon van Natuurmonumenten: “Dat heeft de aannemer, Nel en ons de nodige hoofdbrekens bezorgd. Het betekende het toepassen van veel techniek, het muisvrij maken van ruimten en afneembare wanden, vloeren en plafonds. We zijn dan ook geweldig trots op het resultaat”.

Van ’t gas af

Bovendien is de boerderij van het gas af. “Alle installaties zijn ‘all electric’; ook Nels keuken. We hebben een luchtwarmte pompinstallatie, het gebouw is (beter) geïsoleerd en het regenwater wordt separaat afgevoerd naar een natte plek in de omgeving”, aldus De Kroon.

“Bijzonder was de praktische betrokkenheid bij de bouwwerkzaamheden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk. Zo konden slagvaardig keuzes worden gemaakt bij dilemma’s tussen het behouden van monumentale waarden en gebruikswensen”.

Landschap op het bord

Met de komst van Nel Schellekens en Henk den Herder krijgt de boerderij een opmerkelijke nieuwe bestemming. Schellekens, eerder o.a. uitbater van het gerenommeerde restaurant De Gulle Waard in Winterswijk, brengt met haar culinaire proeftuin het landschap letterlijk op het bord en werkt met de seizoenen mee.

Het woord ‘voedselverspilling’ is de chef vreemd. Die kijk op voedsel gaat zij op het Keunenhuis overbrengen, op vakgenoten, leerlingen, maar ook op levensgenieters die voor een maaltijd op gezette tijden kunnen aanschuiven. www.keunenhuis.nl.

Voor de toekomst

Het was een grote wens van Natuurmonumenten om het Keunenhuis weer bewoonbaar en beleefbaar te maken. De natuurorganisatie beschermt en onderhoudt ongeveer 2.600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.

Foto: Laurence Delderfield.