Ga naar de inhoud

Het erfgoed brandt weer

erfgoed

Boerderij

Ieder jaar worden gemiddeld 35 rijksmonumenten door brand getroffen. Brand is daarmee in Nederland de grootste oorzaak van verlies aan rijksmonumenten. In de ernstigste gevallen gaan ook mensenlevens verloren.

Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid, Erfgoedinspectie en de Koninklijke Bibliotheek voor het achtste achtereenvolgende jaar een brandsymposium te houden. Op donderdag 10 maart ontmoeten politie, brandweer, brandveiligheidsspecialisten, verzekeraars, monumenteigenaren en vertegenwoordigers van musea elkaar in de Koningkerk te Haarlem.

Koningkerk

De voorganger van de huidige, moderne Koningkerk brandde in 2003 volledig af. Drie brandweermannen en een omstander verloren daarbij het leven.

In Haarlem zijn de laatste jaren vaker rijksmonumenten door een stevige brand getroffen. Zo ging op 30 juni 2014 het monumentale pand van de Haarlemse sociëteit Trou moet blycken in vlammen op. In het pand bevond zich een kunstcollectie van nationaal belang. Niet alleen het rijksmonument, maar ook het bijzondere interieur en de waardevolle kunstcollectie liepen grote schade op door de vuurzee en het bluswater. Deze casus staat in de ochtend van het symposium centraal. Uitgewisseld worden de ervaringen van de eigenaar van het pand, brandweer, brandonderzoeker van de politie, gemeente Haarlem en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Resultaten samenwerking

’s Middags is er een gevarieerd programma met film, lezingen en discussie. Aan het slot presenteert Hanneke Nuijten, programmaleider Veilig Erfgoed van de rijksdienst, de resultaten van de samenwerking tussen erfgoedveld, brandweer en politie tot dusver. Het symposium is volgeboekt.