Ga naar de inhoud

Het Nieuwe Instituut verder als erfgoedinstelling

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam gaat verder als nationale erfgoedinstelling met verschillende BIS-taken. Het instituut vormt binnen de culturele infrastructuur het nationale geheugen van de ontwerpsector en wil op basis van de pijlers houdbaar, bruikbaar en zichtbaar het beleid, gericht op innovatie, gestalte geven.

Algemeen en artistiek directeur Guus Beumer treedt na acht jaar wegens pensionering terug. Hij gaat zich vanaf mei 2021 richten op nieuwe initiatieven op de terreinen erfgoed en ecologie.

Opdracht

Beumer kreeg in 2012 van het ministerie van OCW de opdracht om van de toenmalige sectorinstituten NAi, Premsela en Virtueel Platform een landelijke ondersteunende instelling voor de ontwerpsector te maken. Inclusief het beheer van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

De disciplines architectuur, design en digitale cultuur zijn vervolgens allereerst vanuit multidisciplinair perspectief benaderd.

Gezond

Scheidend directeur Beumer laat volgens de Raad van Toezicht een gezonde organisatie achter met een stevige inhoudelijke basis en een solide financiering.

“Met de collectie als voedingsbron heeft het instituut onder zijn leiding een indrukwekkend multidisciplinair onderzoeks- en tentoonstellingsprogramma ontwikkeld. Leidend tot vele internationale uitwisselingen en bijdrages aan prestigieuze biënnale en triënnale-presentaties in Venetië, Sao Paulo, Istanbul, Milaan en Shenzhen. Kenmerkend is een genetwerkte en onderzoekende wijze van werken, die bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de meerjarensamenwerking met de TU Delft, in de gedaante van het gezamenlijke Jaap Bakema Study Centre”.

Ambitieus erfgoedprogramma

Het Nieuwe Instituut heeft een ambitieus innovatie- en digitaliseringsprogramma opgestart om de rijkscollectie in de 21e eeuw vitaal en toegankelijk te houden voor onderzoekers en andere gebruikers.

Het ministerie van OCW heeft in dat ambitieuze erfgoedprogramma, getiteld Architectuur Dichterbij, met een extra investering van 11 miljoen euro zijn vertrouwen uitgesproken.

Samen met het veld heeft Het Nieuwe Instituut tevens eerste verkennende stappen gezet voor het netwerk design- en digitale cultuur-archieven. Op basis hiervan wordt tegemoet gekomen aan een verlangen van de sector en kunnen zowel design- als digitale cultuur alsnog terugvallen op een geheugen.

Fundamenten voor de toekomst

“De programmering en het beleid van de afgelopen acht jaar hebben de fundamenten gelegd voor de toekomst van Het Nieuwe Instituut als erfgoedinstelling”, zegt de Raad van Toezicht.

“Door de visionaire blik van Guus Beumer op de rol van ontwerp in het sociale domein, is het instituut een uitzonderlijke instelling in de wereld geworden. De omvang van de nationale architectuurcollectie, de wijze waarop onderzoek alle programma’s verbindt en de agenda waarin de ontwerpdisciplines samenkomen, spelen een grote rol. De aandacht voor actualiteit en maatschappelijke vragen zorgt te allen tijde voor relevante impact”.

Werving opvolger gaande

Guus Beumer blijft tot mei 2021 actief verbonden aan Het Nieuwe Instituut. Vervolgens wordt hij betrokken bij de overdracht van zijn werkzaamheden aan de nieuwe algemeen en artistiek directeur, waarnaar thans wordt gezocht. De werving vindt via een openbare vacature plaats.

Foto: Collected by Eva Maria Hatschek. Tijdelijk Modemuseum. Het Nieuwe Instituut, 2015 (foto Johannes Schwartz).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.