Ga naar de inhoud

Het Oostwijk in Koedijk gered van slopershamer

Een buurtje van 30 sociale huurwoningen gebouwd in de jaren ’20 aan de oorspronkelijke West-Friese Omringdijk in Koedijk, net boven Alkmaar, is van de slopershamer gered. Protest van de bewoners en erfgoedbeschermers heeft zijn vruchten afgeworpen.

Het betreft eenvoudige huizen, twee-onder-een-kap met grote tuinen. Twee blokjes van twee hebben aangebouwde klassieke koolschuren met gebroken kap. De oprichters van woningbouwvereniging Koedijk wilden meer dan betaalbare huisvesting bieden. Het buurtje ademt de sociale- en cultuurhistorie van de vaartuinders in het Rijk der Duizend Eilanden.

In het geweer

Twee jaar geleden was Het Oostwijk ten dode opgeschreven. Woningcorporatie Woonwaard had besloten tot sloop voor nieuwbouw. Maar de huurders verzetten zich met hand en tand en tegelijk kwamen de erfgoedorganisaties – Heemschut en de historische verenigingen van Koedijk en Alkmaar – in het geweer.

Samen hebben ze het tij gekeerd. De gemeente moet het besluit tot een monumentale status nog nemen, maar alle deskundige oordelen wijzen de goede op: ‘uniek in Nederland’, ‘monumentaal’ en ‘van onschatbare waarde’, zeggen SteenhuisMeurs en de monumentencommissie van Mooi Noord-Holland.

Geleidelijke verkoop

Woonwaard heeft daarom al besloten om niet te slopen, maar om leegkomende woningen geleidelijk te verkopen. De bewoners en de erfgoedorganisaties willen minstens dat vooral de gevels vóór de verkoop gerehabiliteerd worden. De strijd is dus nog niet helemaal gestreden, maar Het Oostwijk blijft hoe dan ook behouden.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.