Ga naar de inhoud

Hijschgebouwen Stork keren terug op marktplein Hengelo

De oude Hijschgebouwen van Stork keren terug op het marktplein van Hengelo (Overijssel). Na herbouw gaan ze dienst doen als culturele markthal.

De karakteristieke Hijschgebouwen van de machinefabrikant die zich in 1868 in Hengelo vestigde en van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de stad, zijn in 2015 na veel commotie gesloopt. Herbouw ervan in het centrum versterkt volgens architectenbureau West 8 de herkenbaarheid van de Hengelose identiteit.

Winnaar

West 8 is winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het marktplein, zo is vandaag (vrijdag 8 december) bekend gemaakt. Met een meerderheid van 68 procent van de stemmen koos de plaatselijke bevolking voor het ontwerp van West 8, dat daarmee Mecanoo en IAA Architecten achter zich liet. De afgelopen weken konden alle Hengeloërs van 8 jaar en ouder een stem op hun favoriete ontwerp uitbrengen.

Het ontwerp van West 8 komt volgens het architectenbureau tegemoet aan de wens het ruim bemeten marktplein sfeervoller en gezelliger te maken. Centraal staat daarbij het verdichten en intiemer maken van het gebied. Herbouw van de oude Hijschgebouwen van Stork behoort daartoe.

In de multifunctionele hal is straks ruimte voor een cultureel programma van evenementen, tentoonstellingen en horeca. Bijzonder onderdeel is een serie mechanisch bewegende diersculpturen, zoals de Kraanvogel. Zij kunnen vanuit de culturele markthal als een parade langs een gemarkeerde route door het centrum bewegen. Tot slot draagt ook een speciaal sierbestratingspatroon bij aan het op speelse en eigentijdse manier zichtbaar maken van het verleden van Hengelo.

Vergroening

Naast verdichting en het toevoegen van een cultureel programma zorgen andere maatregelen voor een aangenamere sfeer. De nu nog stenige Brink en Molenstraat worden vergroend.

De randen van het marktplein bieden straks ruimte voor terrassen en de wekelijkse warenmarkt. Ook door toepassing van gebakken klinkers in warme kleuren en het plaatsen van nieuwe loofbomen en een fontein krijgt het gebied een intiemer karakter. De Hengelose beren, een beeldengroep van kunstenares Marjolijn Mandersloot, verhuizen in het ontwerp van het marktplein naar de Brinktoren.

De komende tijd werkt West 8 het plan verder uit in samenwerking met lokale verenigingen, instellingen en bewoners van Hengelo.

Foto: artist impression, zoals het Marktplein Hengelo er straks uit zal zien (beeld West 8).