Ga naar de inhoud

Hilversum redt alsnog gevelreliëf Cor Dam

Hilversum redt alsnog het kunstwerk dat op de gevel zat van het voormalige politiebureau. Erfgoedvereniging Heemschut deed op dinsdag 28 februari met succes een uiterste poging om het monumentale reliëf van de sloop te redden. De gemeente zorgt dat het werk van Cor Dam wordt veiliggesteld.

Het gevelreliëf, getiteld De Waterval, is in 1977 vervaardigd voor het toen nieuwe politiebureau in Hilversum. Het kreeg een prominente plek tegen het trappenhuis aan de Kampstraat. Het werk, uitgevoerd in beton, meet 6 x 10 meter. De gemeente Hilversum was opdrachtgever en trok er 76.000 gulden voor uit.

‘Hoogwaardig voorbeeld’

Het reliëf van kunstenaar Cor Dam is volgens de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut ‘een zeer hoogwaardig voorbeeld van monumentale kunst uit de jaren zeventig’.

“In een periode waarin deze kunstvorm langzaam verdwijnt maakt Dam een sierlijk werk met materiaal dat toen geliefd was: ruw beton. In de monumentale kunst werd het zelden toegepast. Het werk valt verder op door zijn uitzonderlijke omvang, gezien ook de locatie in de (toen nog) kleinschalige Hilversumse binnenstad”, aldus de werkgroep. Zij noemt het reliëf ‘een unieke blikvanger en tevens een hoogtepunt in het oeuvre van de belangwekkende monumentale kunstenaar Cor Dam’.

Opslag

Bij de sloop van het politiebureau is het kunstwerk in overleg tussen Heemschut, de gemeente Hilversum en de politie gered en opgeslagen op het Circusterrein aan de Diependaalselaan, met de bedoeling het elders in de stad een nieuwe bestemming te geven. Nu dat terrein ontwikkeld moet worden, zou het reliëf aan het einde van deze week vernietigd worden. Heemschut trok aan de bel.

Op dinsdag 28 februari heeft de gemeente Hilversum besloten om De Waterval over te nemen van de politie en tijdelijk op een andere plek op te slaan. “Het reliëf heeft twee jaar opgeslagen gelegen op gemeentelijke grond”, verklaart de lokale overheid. “Binnenkort moet het kunstwerk daar weg in verband met voorbereidingen voor toekomstige woningontwikkelingen. Het is onwenselijk dat dit proces vertraging oploopt”.

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut is blij dat de sloop van het kunstwerk voor de tweede keer is afgewend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.