Na 10 jaar leegstand en aftakeling is het rijksmonumentale raadhuis van het dorp Maarn (Utrecht) weer tot leven gekomen. Tot grote vreugde van de lokale bevolking is de trouwzaal in ere hersteld. Het souterrain heeft een metamorfose ondergaan en herbergt nu het kantoor van architectenbureau A&R10.
De architecten Lillian Brinks en Joost van Nes van A&R10 hebben zelf een aanzienlijke bijdrage geleverd aan behoud, herbestemming en restauratie van het rijksmonument.
Lange adem
Het voormalige raadhuis van Maarn is in 1925 in traditionele stijl ontworpen door J. Pothoven. Tot 2006 deed het rijksmonument dienst als gemeentekantoor, maar na herindeling verloor het pand zijn functie.
Sindsdien was het leegstaande gebouw een financiële molensteen om de nek van de plaatselijke overheid. Reden waarom de gemeente besloot het complex te verkopen aan de hoogste bieder, maar daartegen kwamen inwoners van het dorp in opstand. Zij wilden weer kunnen trouwen in het voormalige raadhuis, en feestdagen blijven vieren op het voorplein.
Er volgde een langdurig proces om de voorgenomen verkoop tegen te gaan en een herbestemmingsplan te maken. Vervolgens moest voldoende geld worden opgehaald voor het doen van een marktconform bod. Daartoe is onder meer het zogenoemde proudfunding (crowdfunding zonder rente, een door A&R10 bedachte geldinzameling waarmee tegelijkertijd de trots op Maarn wordt uitgedrukt – red.) ingezet, en hebben lokale ondernemers zich ingekocht. In 2016 was het zo ver. Samen met de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn en Het Oude Raadhuis Beheer, nam A&R10 het rijksmonument van de gemeente over.
Horizontaal gesplitst
Het eigendom van het raadhuis is horizontaal gesplitst, waarbij A&R10 het souterrain verkreeg.
“Wij werden voor gek uitgemaakt”, herinnert zich Lillian Brinks. “Waarom wilden we ons kantoor vestigen in zo’n bedompt en donker souterrain? Het zag er verschrikkelijk uit, dat zagen wij ook wel. Maar wij zagen ook de verborgen potentie van de ruimtes”.
Brinks en collega Joost van Nes rolden de mouwen op en gingen aan de slag, want er viel een fikse klus te klaren. Zo was in het souterrain asbest verwerkt en deed een complete wand dienst als stoppenkast voor het hele pand. Een verlaagd plafond onttrok de originele balkenlaag aan het oog en her en der stonden muren die de ruimtes tot claustrofobische proporties terugbrachten.
Politiecel
“We haalden alle niet-originele muren weg”, verklaart Van Nes. “Bij het slopen stuitten we op tralies. Onder de trappen van het bordes bleek ooit een politiecel te hebben gezeten. Om recht te doen aan de historie van het gebouw, hebben we die ruimte niet afgewerkt. In plaats daarvan hebben we grote glazen deuren geplaatst, met ruiten die op authentieke wijze van stopverf zijn voorzien. Vanuit onze spreekkamer kijken we nu zo de politiecel in”.
Benieuwd hoe historie contiNU eruit kan zien? A&R10 nodigt eenieder graag uit een kijkje te nemen in hun pas geopende kantoor in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 te Maarn. Of bekijk het filmpje op http://aenr10.nl/aenr10.nl/publicaties/ voor een beeld van de situatie voor, tijdens en na de verbouwing.
Foto: voorzijde raadhuis Maarn (foto Ted Kuijpers).