Ga naar de inhoud

Historische boerderij Erve IJzerman wordt zuivelmuseum

Erve IJzerman aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld wordt zuivelmuseum. Eigenaar BOEi maakt de historische boerderij gebruiksklaar en de Stichting Erve IJzerman draagt zorg voor de exploitatie. De Stichting De Melkmaten richt in de hoeve Nederlands eerste zuivelmuseum in. Voorjaar 2018 gaan de deuren open.

Naast het tentoonstellen van de omvangrijke museumcollectie wordt het verhaal van de monumentale boerderij verteld, komt er een horecapunt in de varkensstal en wordt de voorkamer ingericht als kamer ter ere van streekromanschrijfster Annie Oosterbroek-Dutschun.

Om met het museum te kunnen beginnen voert BOEi als eigenaar van het complex de komende maanden werkzaamheden uit, waaronder de aanleg van riolering, een toiletvoorziening, elektra en verwarming. Ook is het de bedoeling een parkeerplaats en een fietsenstalling in te richten.

Tijdelijke ontheffing

Voor (verwezenlijking van) het museum wordt een tijdelijke ontheffing aangevraagd op het bestemmingsplan.

“BOEi geeft ons twee jaar de tijd om te laten zien dat we kunnen komen tot een levensvatbare exploitatie. Intussen blijven we samen met de eigenaar en de gemeente Heerde werken aan het vervolgtraject: de inrichting van de hele boerderij tot Nederlands eerste zuivelmuseum”, aldus voorzitter Jan Nitrauw van de Erve IJzerman.

De Stichting De Melkmaten kan haar omvangrijke collectie naar Wapenveld halen omdat in een hal van Ir. R.R. Van der Zeelaan Vastgoed een depotfunctie is ingericht. Daar kan de verzameling geregistreerd en ontsloten worden.

Ook komt in de Erve IJzerman een speciale kamer voor het omvangrijke archief van De Melkmaten. Plan is verder om in de paardenstallen deelcollecties over de zuivelhistorie te laten zien.

Streekromanschrijfster

Een van de voorkamers wordt Annie Oosterbroek-kamer. In 2018 is het honderd jaar geleden dat de streekromanschrijfster werd geboren. Een van haar boeken, de Annemarie-trilogie, speelt in Erve IJzerman. De voorlopige plannen omvatten een route door de boerderij die een beeld geeft van de historie en verschillende andere activiteiten en arrangementen.

Horecapunt

Bezoekers worden mettertijd ontvangen in een horecapunt dat wordt ingericht in de varkensstallen. In elk varkenshok komt een zitje waar genoten kan worden van koffie, ijs en andere producten.