Ga naar de inhoud

Historische foto’s Leiden op digitale kaart

Wie in Leiden, stad van de ontdekkingen, op zoek is naar historische foto’s van zijn of haar straat of huis heeft het makkelijk. De beeldbank van Erfgoed Leiden en Omstreken geeft uitsluitsel. In totaal zijn sinds kort 31.325 foto’s te bewonderen.

Een digitale kaart op de website van de organisatie maakt een zoektocht eenvoudig en overzichtelijk. De Breestraat (met bijna 1.500 afbeeldingen), het Rapenburg en de Hogewoerd vormen in de beeldbank de top drie van meest vastgelegde straten. Via de geografische interface kunnen nu foto’s en later archiefstukken via de plattegrond van Leiden gevonden worden.

Eerste fase

“De kaart is de eerste fase om te onderzoeken of het samenvoegen van data via de interface werkt”, zegt Ellen Gehring, projectleider digitalisering bij Erfgoed Leiden.

Door te klikken op het bolletje en vervolgens op de straatnaam worden alle afbeeldingen getoond plus een kaartje met panden in de straat. De panden zijn aanklikbaar om alle beschikbare foto’s van het huis te zien. Daar komen de gegevens uit het archief, de basisadministratie adressen en gebouwen (BAG) en Wikidata samen. Zo zijn links naar Wikipedia te zien, zijn rijksmonumenten in blauw weergeven en afgebeelde panden herkenbaar gemaakt.

Voorbeelden en verbeterpunten

Mooi voorbeeld is het Trianon Theater aan de Breestraat 31 met zelfs een foto van de woonkamer van notaris Coebergh, die het pand bewoonde voordat het bioscoop werd.

Ook te zien is dat in de Merenwijk een straat slechts vertegenwoordigd is met een enkel fotootje, al komt dat deels doordat de applicatie alleen naar rechtenvrije afbeeldingen kijkt. Verder zijn niet alle coördinaten van de adressen bekend in de foto-collectie. Daardoor is de kaart nog niet 100 procent accuraat.

Collecties vrij toegankelijk

Het doel van Erfgoed Leiden is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen die kunnen gebruiken. De verzamelingen zijn (waar mogelijk) vrij toegankelijk en beschikbaar voor iedereen. De gegevens staan grotendeels als open data online, hetgeen wil zeggen dat ze door anderen hergebruikt en herplaatst kunnen worden. Nieuwsgierig? Klik hier.

Foto: Historische foto’s van Trianon in beeldbank op de kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.