Historische grafvaas terug naar Italië

Nederland geeft vandaag (woensdag 9 juni) een historische grafvaas terug aan Italië. Het object maakt deel uit van de rijkscollectie en stond tot voor kort in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden.

De grafvaas is door het museum in 1988 aangekocht als aanvulling op de rijkscollectie. Recent onderzoek toonde aan dat de grafvaas in Italië illegaal is opgegraven, en vervolgens onrechtmatig buiten het land is gebracht.

Scylla-askos

De grafvaas, een zogenoemde Scylla-askos, is vervaardigd van aardewerk. Zij is afkomstig uit Canosa in Zuid-Italië rond 400-300 v.Chr.

De kruik, die de nimf Scylla verbeeldt, is gedecoreerd met hondjes, een vrouw met kind, amazones en het hoofd van een eend. Dergelijke grafvazen werden gebruikt bij begrafenissen en begraven bij de overledene.

Vrijwillige teruggave

De Nederlandse staat draagt het eigendom van het voorwerp vrijwillig over. De teruggave is in de geest van de Ethische Code voor Musea, waarin onder andere is opgenomen dat musea bereid zijn de dialoog aan te gaan over dergelijke teruggaven.

Internationale regelgeving

De voorgeschreven procedure in de Erfgoedwet bij vervreemding uit de rijkscollectie is doorlopen. “De teruggave sluit ook aan bij Europese en internationale regelgeving, zoals de richtlijn over de teruggave van cultuurgoederen die onrechtmatig buiten het grondgebied van een ander EU-land zijn gebracht”, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.