Ga naar de inhoud

‘Historische’ tijdcapsule onder ruiterstandbeeld

In de sokkel van het ruiterstandbeeld van koning Willem II op het Binnenhof te Den Haag is een ‘bijzonder historische’ tijdcapsule uit 1924 aangetroffen. Er zat een begeleidende brief bij, ondertekend door het toenmalige Kabinet van de Koning. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen eerder deze week bekendgemaakt.

Onder toeziend oog van de massaal toegestroomde pers opende Van Zanen op maandag 29 januari het loden kistje, zo groot als een schoenendoos. Het bevat oorkondes, foto’s en boeken over onder andere de Slag bij Waterloo, voorzien van oranje draadjes. Ook zit er een lofdicht op koning Willem II bij. Saillant detail: de tijdcapsule is in 1925 onder het beeld op het Binnenhof gelegd, later dus dan de onthulling in 1924. Onduidelijk is waarom.

Ontmanteling

Het ruiterstandbeeld is november vorig jaar ontmanteld en van zijn plek gehesen naast de haringkar op het Buitenhof. De ruimte is gedurende de renovatie van het regeringscomplex nodig voor bouwketen en een nieuw uitzichtpunt. Het beeld is opgeslagen en wordt na de grootscheepse opknapbeurt van het Binnenhof teruggeplaatst. Eronder wordt dan ook de tijdcapsule weer gelegd, met spullen van de huidige tijd. Dat gebeurt naar verwachting in 2028.

Koning Willem II regeerde van 1840 tot zijn dood in 1849. Eerder was hij bevelvoerder van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in de strijd tegen Napoleon Bonaparte, de Franse generaal en dictator. In die Slag bij Waterloo (1815) speelde Willem II een bescheiden rol. De koning was groot liefhebber van architectuur en schilderkunst. In 1848 stemde hij in met een grondwetswijziging die de macht van vorsten aanzienlijk inperkte.

Kopie

Het ruiterstandbeeld van Willem II is overigens niet het originele exemplaar. De gemeente Tilburg, waar de koning in 1849 overleed, nam het echte werk in 1923 voor duizend gulden over. Omdat er geen geld was voor een nieuw ontwerp, is voor Den Haag van het beeld dat in 1884 in Luxemburg was opgericht, een kopie gemaakt. Ook onder het beeld in Tilburg is een tijdcapsule gevonden. Met daarin twee biografieën over Willem II en twee loden penningen.

Tentoon

Tot en met zondag 4 februari staan de onder het ruiterstandbeeld in Den Haag aangetroffen loden kist en inhoud tentoongesteld. Het gratis Informatiecentrum Binnenhof Renovatie is gevestigd op Plaats 22, op steenworp afstand van het Binnenhof. Alle documenten verkeren in onberispelijke staat. De kist pronkt op de begane grond op een apart ingerichte tafel. Daarna zal de tijdscapsule te zien zijn in het Atrium van het stadhuis; vervolgens gaat hij een paar jaar het archief in.

Vanwege de luchtvochtigheid en het klimaat is het niet mogelijk om de kist langer in het informatiecentrum tentoon te stellen omdat dat schadelijk kan zijn voor de documenten.

Foto: Alle in de kist aangetroffen documenten verkeren in onberispelijke staat (foto Sander Foederer).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.